Vælg en side

Vulkanen laki

Stor, større - LAKI vulkanen

Vulkanen Laki (Lakagígar) ser ved første øjekast ikke ud af noget ekstraordinært. MEN! Her er der ved nærmere eftersyn tale om en af de absolut kraftigste vulkaner, der tilbage i år 1783 forårsagede et af de største og mest ødelæggende vulkanudbrud i verdenshistorien.

Grunden til, at Laki-vulkanen kan synes forholdsvis harmløs, er, at man skal i luften for at få det samlede overblik. Her er der nemlig tale om 130 kratere fordelt over en linje på 25 km. Det hele er gemt inde i det islandske højland, lidt vest for Vatnajökull-gletsjeren og 35 km i fugleflugtslinje nord for byen Kirkjubæjarklaustur.

Historisk voldsomme kræfter

Den 8. juni 1783 er en markant dato for vulkaninteresserede verden over. Det var datoen, hvor Laki-vulkanen begyndte sit 8 måneder lange og særdeles ødelæggende udbrud. Udbruddet satte sine spor i Island og i resten af Europa. En 25 kilometer lang revne åbnede sig til jordens indre, med omkring 130 kratere, hvorfra Laki-vulkanen spyede enorme mængder lava, aske og giftige gasser ud i atmosfæren. Dette havde store og meget ødelæggende konsekvenser for den islandske befolkning.

20% af den islandske befolkning omkom

Man estimerer, at befolkningstallet i Island på dette tidspunkt var ca. 50.000 mennesker (372.000 i dag). Cirka 20% af befolkningen i Island, mere end 9.000 mennesker, omkom på grund af de indirekte virkninger af Laki-udbruddet. Samme skæbne led omkring 80% af fårene, 50% af kvæget og 50% af hestene. Dette skyldtes en uhyggelig cocktail af aske, syreregn med svovl og salpeter, blandet med sand. Husdyrene døde primært af at spise det forurenede græs, hvilket forårsagede en efterfølgende hungersnød, der kostede mange menneskeliv. Alt vandet blev lunkent og fik en lyseblå nuance. Mens lavemarken bredte sig og nærmede sig bebyggelsen, brændte og visnede græsmarkerne og blev askegrå.

Eldhraun

Lavamarken endte med at blive på hele 565 km² og kan i dag opleves med stor fascination og vidner om de enorme kræfter, der var på spil i disse måneder tilbage i år 1783/1784. Dette lavaområde, der har fået navnet Eldhraun (brændende lava på dansk), kan man ikke undgå at se fra ringvejen på sin kør-selv-ferie i Island. Starten af lavaområdet kan opleves små 20 km før byen Kirkjubæjarklaustur, når man kører fra vest mod øst.

Store konsekvenser andre steder i verden

Laki-vulkanens udbrud havde en dybtgående indvirkning på miljøet og klimaet. Der blev dannet massive mængder af svovldioxid, hvilket førte til dannelse af surt regn og omfattende jorderosion. Ikke kun Island oplevede konsekvenserne af Laki-udbruddet, da det havde en kølende effekt på klimaet lang ud over landets grænser. Dette medførte et fald i temperaturen i Europa og Nordamerika og antages også at have påvirket monsunregnene i Afrika og Indien. Dette førte blandt andet til nedsat gennemstrømning i Nilen og medvirkede til hungersnøden i Egypten i 1784, der resulterede i døden for omkring en sjettedel af landets befolkning. Det er også muligt, at Laki-udbruddet har forværret den store Tenmei-hungersnød i Japan fra 1782-1788.

Varmeste sommer nogensinde i Island

Sommeren i 1783 blev den varmeste nogensinde i Island, og en sjælden højtrykszone fik derfor vinden til at blæse mod sydøst. Den giftige sky fra Laki drev indover Norge og Danmark og spredte sig sydpå. Den 17. juni ramte skyen Berlin, den 18. juni Paris, og den ramte Storbritannien den 23. juni. Tågeskyen var så tyk, at skibene måtte blive i havn, da de var ude af stand til at navigere. Solen blev beskrevet som blodfarvet. Det blev anslået, at 23.000 briter døde af den forgiftede sky fra Laki. Vejret blev i det hele taget meget forstyrret, fra meget varmt sommervejr til en særdeles kold vinter efterfølgende.

Konsekvanserne var enorme

Laki-vulkanen bidrog til flere år med ekstremt vejr i Europa. I Frankrig førte det til en mislykket høst i 1785. Dette medførte stigende fattigdom og hungersnød blandt landarbejderne, hvilket kan have bidraget til den franske revolution i 1789.

I Nordamerika var vinteren en af de længste og koldeste nogensinde. Det var den længste periode med temperaturer under nul grader Celsius i New England. Der var stor ophobning af sne, og den længste nedfrysning af Chesapeake Bay. En kolossal snestorm ramte syden, og Mississippi-floden frøs til ved New Orleans – og der blev rapporteret isflager i den Mexicanske Golf.

Vi skal lære af det i dag

Konsekvenserne af udbruddet fra vulkanen Laki i 1783 er kendt af overraskende få i vores tid. Det er heller ikke det, der står øverst i de islandske turistbrochurer. Men ikke desto mindre satte dette vulkanudbrud sit aftryk på historien i høj grad. Laki-vulkanens udbrud vidner om, hvor store kræfter der er på spil, når naturen for alvor tager fat. Denne hændelse bør også give anledning til eftertanke i forhold til de forandringer, vi som mennesker selv påvirker i miljøet og klimaet. Konsekvenserne er uundgåelige.

Laki (Lakagígar), Island

Lad dig inspirere

25 KM LANGT OG OMKRING 130 KRATERE

Området ved Laki byder på et 25 km langt område der vider om de enorme kræfter der var på spil tilbage i 1783/1784

ELDHRAUN LAVAMARK

Hele 565 km² strækker den enorme lave fra Laki-vulkanens udbrud sig over. Denne kan også ses fra Ringvejen mod syd.

GUIDEDE TURE

Det er muligt at besøge det store område ved Laki. Her anbefaler vi at tage en guided tur. Hvis man selv tager turen i en 4-hjulstrukket lejebil, kan det byde på vanskelige udfordringer på vejen.

FAGRIFOSS

På vej mod området ved Laki-vulkanen anbefaler vi et stop ved det smukke Fagrifoss-fandfald.

ELDHRAUN OG OMEGN

Hvis det historiske vulkanudbrud fra Laki-vulkanen har ens interesse, er det et must at besøge Eldhraun – den enorme lavamark, der blev dannet fra dette kæmpe udbrud tilbage i 1783-1784. Det store område byder på en helt unik natur med smukke, mosbegroede lavasten samt områder med rå lavasten.

Når man besøger de smukke områder med mos, skal man have respekt for naturen og det smukke syn. Derfor bør man opleve dette uden at trampe rundt og ødelægge det smukke mos på stenene – det vil absolut ikke være velset i Island.

Justin Bieber-effekten

Området mod syd byder på mange spændende seværdigheder. Ikke mindst er dalen ved Fjaðrárgljúfur et storslået syn. Denne dal blev faktisk så berømt, efter Justin Bieber lavede en musikvideo her, at området måtte lukkes i en periode. Nu har det dog fundet sit naturlige leje igen.

Området omkring den lille by med det lange navn, Kirkjubæjarklaustur, har også noget spændende at byde på. Et af vores yndlingsvandfald finder man her, nemlig det forholdsvis lille, men meget smukke og harmoniske Stórnarfoss. I Kirkjubæjarklaustur finder man også det høje søstervandfald, Systrafoss.

 

Kontakt os hvis du har spørgsmål

Mette Viberg - medejer af ISLANDSREJSER og FÆRØERNEREJSER Lotte Fisker - rejsekonsulent hos ISLANDSREJSER Pia Jørgensen - medarbejder hos ISLANDSREJSER
Det er oftest Mette, Lotte eller Pia, der tager telefonen, når du ringer. På kontoret er også Lars, der står for hjemmeside, årsmagasin, fotos mv.
ISLANDSREJSER er et helt igennem dansk og danskejet rejsebureau
med kontor lidt nord for Aarhus – drevet med stor kærlighed og kendskab til Island og Færøerne. Læs mere om os HER.

52 40 40 77 | mail@islandsrejser.dk 

 

 

Kontakt os hvis du har spørgsmål

Mette Viberg - medejer af ISLANDSREJSER og FÆRØERNEREJSER Lotte Fisker - rejsekonsulent hos ISLANDSREJSER Pia Jørgensen - medarbejder hos ISLANDSREJSER
Det er oftest Mette, Lotte eller Pia, der tager telefonen, når du ringer. På kontoret er også Lars, der står for hjemmeside, årsmagasin, fotos mv.
ISLANDSREJSER er et helt igennem dansk og danskejet rejsebureau
med kontor lidt nord for Aarhus – drevet med stor kærlighed og kendskab til Island og Færøerne. Læs mere om os HER.

52 40 40 77 | mail@islandsrejser.dk

 

Hvor ligger laki vulkanen

Laki

Enorm skjoldvulkan beliggende i det sydlige højland. Det sidste udbrud var i 1783.

Kilde: Google Maps

Bliv inspireret & oplev det bedste af Island

KØR-SELV FERIE I ISLAND - vi er eksperterne

Hos ISLANDSREJSER arbejder vi med et slogan som falder os helt naturligt at bruge  - “dit eventyr er vores passion” - og netop det går igen i alt, hvad du kan opleve med os som rejsearrangør. KØR-SELV FERIE / BILFERIE er vores absolutte speciale - her har vi mere end 12 års erfaring. Hvis du for alvor vil opleve Island er der ingen tvivl om at en kør-selv ferie er den absolut bedste måde at opleve Island på. Her kan man komme rundt i alle hjørner på den rute man ønsker vi skal booke for jer. Er du eller I i tvivl om ruten og mulighederne, kommer vi med vores mangeårige erfaring med råd om den helt rigtige sammensætning. Der kan også hentes masser af inspiration på vores GRATIS REJSEFOREDRAG OM ISLAND.

GRUPPEREJSER - tryghed, passion og erfaring

Du kan læse mere om vores GRUPPEREJSER, hvor det er tilladt at læne sig tilbage og nyde det smukke land i hænderne på vores dygtige guide. Vi har i mange år haft vores egen populære  og vel sammensatte grupperejse, Vidunderlige Island. Her er man i trygge hænder hos de bedste - med dansktalende guide, selvfølgelig.

Rideture og rideferie på islandske heste - aktiviteter i Island med ISLANDSREJSERAKTIVITETER OG DAGTURE - noget for alle!

Og uanset om familien eller du og din rejsemakker nyder en vandretur i bjergtagende omgivelser, vil have pulsen ned i Blue Lagoon eller sætter pris på, at der er fart over feltet på eksempelvis en snescooter - så kan vi hjælpe med at sammensætte de AKTIVITETER, der kan imødekomme jeres drømme for en rejse til Island. På kør-selv ferien kan vi booke alle jeres aktiviteter og hjælpe med den optimale sammensætning.

↓↓ HERUNDER kan du tage et kig på nogle af mulighederne for aktiviteter og dagsture der kan kombineres med jeres kør-selv ferie eller i Island - tøv ikke med at tage kontakt til os, hvis du eller I vil høre nærmere.

Nyhedsbrev Island

Hold dig direkte orienteret om spændende nyt fra ISLANDSREJSER og Island.