Turisme i Island

Bjergene på Snæfellsnes i baggrunden - foto/design: Lars Viberg - ISLANDSREJSER

Turisme i Island sat i perspektiv

“Jamen, vælter det ikke rundt med turister i Island”…?
Det er en bemærkning vi efterhånden har hørt ret mange gange de sidste par år. Og det kan vi faktisk godt forstå, for det har været populært i medierne at lave svulstige overskrifter som “Kæmpe turistboom i Island” og “Turisterne invaderer Island”…
Og ja, der har været en voldsom stigning af besøgende til landet i forhold til tidligere, hvor Island var forholdsvis lidt besøgt. Den helt store stigning startede fra lidt efter år 2000, hvor man gik fra 300.000 turister om året og til i dag hvor der er ca. 2 mill. turister der besøger Island om året.

Dette har givet visse udfordringer i forhold til infrastrukturen – en udfordring islændingene i høj grad har taget op og vedvarende arbejder på. Denne stigning har ganske enkelt været kærkommen for landet, der i 2008 var meget tæt på at gå statsbankerot.

Men er det nu så voldsomt som medierne siger. Vi synes det trænger til at blive sat i perspektiv.

  • I 2019 besøgte ca. 2 mio. turister Island.
  • Legoland i Billund besøges hvert år af stort set samme antal turister som årligt besøger hele Island.
  • Til sammenligning har vi i Danmark minimum 10 mio. overnattende turister om året.
  • Tivoli i København besøges af tæt ved 5 mio. om året.
  • Island er i øvrigt 2½ x større end Danmark

Andre tal til sammenligning:

  • Barcelona: 30 millioner turister
  • Venedig: 25 millioner turister
  • Berlin: 12 millioner turister
  • Og… 😉 Salling Rooftop på gågaden i Aarhus de første 8 måneder: 1 million besøgende

Sandheden er, at Island har masser af plads og plads til langt flere turister end det forholdsvis moderate antal der besøger landet aktuelt, sammenlignet med andre lande. Det vigtigste er at det sker i pagt med befolkningen og infrastrukturen, og ikke mindst at turisterne bliver bredt ud i det store land og ikke kun i området omkring Reykjavik, Den Gyldne Cirkel og en del af sydkysten.

Hvor er de fleste turister?

Langt de fleste besøg i Island er korte stop-overs af turister der kombinerer en mellemlanding på vej mod USA, eller fra USA mod Europa, med et 1-4 dages ophold i Island, med base på hotel i Reykjavik.
Turisterne i Island er, som nævnt, klart mest koncentreret i og omkring Reykjavik – Den Gyldne Cirkel og sydkysten hen til Vik (se kortet nederst). I højsæsonen, juni, juli og august vil man derfor finde flest besøgende ved de mest kendte seværdigheder. Disse er Geysir, Gullfoss, Thingvellir Nationalpark (tilsammen kaldet Den Gyldne Cirkel) og et par af de kendte vandfald ved sydkysten (Skogafoss og Seljalandsfoss). Disse seværdigheder er i høj grad et besøg værd. Man kan taktisk planlægge et besøg, enten tidligt på dagen, eller hen på aftenen, hvor der ikke er nær så mange besøgende som midt på dagen. Selv om Reykjavik også er velbesøgt i højsæsonen, er denne levende, spændende og kulturrige by i høj grad også et besøg værd!

Turisme i Island er her sat i perspektiv af ISLANDSREJSER

MEN, Island er så langt mere…

…end Reykjavik og Den Gyldne Cirkel. Som I kan se på det nedenstående kort, er det et forholdsvis afgrænset område af Island. Selv om seværdighederne i Den Gyldne Cirkel absolut er et “must see”, er der SÅ meget mere at opleve ved at komme rundt i landet. Visse områder er endda temmelig oversete i forhold til den skønhed de har at byde på. Steder som både Øst- og Vestfjordene og Nord- og Vest-Island med Snæfellsnes, er noget af det smukkeste Island. Her er høje bjerge, gletsjere, vulkaner, geotermisk aktivitet, rigt fugle- og dyreliv med millioner af søpapegøjer og andre søfugle, hvaler, sæler, rensdyr og polarræve – og selvfølgelig krydret med masser af får og islandske heste.

Nu kunne vi jo med rette godt mistænkes for at være farvet omkring emnet, men sandheden er, at vi endnu har tilgode at høre fra én eneste kunde, at der var for mange turister i Island. Vi kommer selv til landet 3-4 gange om året, og vi kan heller ikke få øje på “problemet” – tværtimod.

Læs evt. denne side:
Anmeldelser ISLANDSREJSER

Ferieformer…

En skøn ferieform i Island er efter vores mening en kør-selv ferie og den frihed bilen giver jer. Her står bilen klar til jer i lufthavnen hvor vi har booket jeres hoteller på vejen rundt på en aftalte rute. Selv korte ture – fx en forlænget weekend, kan anbefales at lave som en mini kør-selv ferie.  Her vælger I selv hvor og hvornår I ønsker at besøge diverse seværdigheder eller tage på sightseeing i naturen i almindelighed.
Vores egne grupperejser (rundrejse) er også yderst populære. Her kan man læne sig tilbage og lade sig kyndigt guide (på dansk) gennem landskabet rundt i Island og hvor alt er sørget for på forhånd.

Hvornår?

Turisme i Island breder sig over hele året. Vi kan fx varmt anbefale kør-selv ferie i de lidt oversete måneder maj og september. Her er det i øvrigt er noget billigere at besøge Island – og vejret kan være lige så godt som i højsæsonen. Det sene efterår, vinteren og tidlige forår, med nordlyset som bonus, er også en dejlig periode i Island.  Nordlyssæsonen strækker sig helt fra september til april. Vinteren i Island er normalt langt mildere end de fleste tror, grundet Golfstrømmen der passere tæt ved Island. Middeltemperaturen er fx i Reykjavik omkring 0° i december måned. Der er også flere lyse timer end de fleste tror.

Island er unik og på alle måder en perle.

Det er et lille samfund på blot ca. 360.000 mennesker på megen plads i ofte uvejsomt terræn, så det er nødvendigvis ikke et af de billigste lande at besøge. Ikke mange steder i verden er der en så uberørt og storslået natur med så mange facetter som her, og det er værd at beskytte. Derfor er der ikke plastret til med turisthoteller rundt omkring i hele landet der skæmmer den smukke natur, blot for at tilbyde billig charterturisme. Så det vil være dyrere at besøge Island end en typisk charter-destination med hoteller på stribe. Til gengæld vil oplevelsen være anderledes unik.


Grundet disse specielle forhold med begrænset antal hoteller fordelt rundt i Island, vil vi i høj grad opfordre jer til dette: Book jeres rejse til Island hos os i god tid! Så har vi de bedst mulige betingelser for at sammensætte jeres besøg som I ønsker det.

Den største seværdighed af dem alle…

…er den islandske natur i almindelighed. Nye naturoplevelser venter omkring hvert et hjørne i dette smukke, egenartede og gæstfrie land langt deroppe i Nordatlanten. Netop derfor elsker vi hos ISLANDSREJSER Island og de særdeles gæstfrie mennesker dér. Vi har fået Island helt ind under huden og føler det som vores andet hjemland.

Dette er vores bud på turisme i Island, sat i perspektiv netop nu – og i høj grad ud fra egne oplevelser, da vi besøger Island flere gange om året og på alle årstider.

Med venlig hilsen
Mette, Lars og Mia
ISLANDSREJSER

Vi anbefaler også et kig på siden “Hvorfor rejse til Island?”

Kontakt os hvis du har spørgsmål

Mette fra ISLANDSREJSER - kontakt osJannie fra ISLANDSREJSER - kontakt os
Det er oftest Mette eller Jannie der tager telefonen når du ringer. På kontoret er også Lars og Mia.
ISLANDSREJSER er et helt igennem dansk- og danskejet rejsebureau, med kontor lidt nord for Aarhus
– drevet med stor kærlighed og kendskab til Island. Læs mere om os HER.

+52 40 40 77 | mail@islandsrejser.dk