SØPAPEGØJER

- bliv lidt klogere på dem
Søpapegøje ved Vestfjordene - Foto: Lars Viberg - ISLANDSREJSER

Søpapegøjer i Island – kærlighed ved første blik!

Den atlantiske søpapegøje – har også det nok mere korrekte navn Lunde (Lundí på islandsk). Søpapegøjer i Island findes i meget stort antal ved de islandske kyster. Island er hjemsted for en af verdens største kolonier af disse fascinerende og smukke fugle, hvor antallet estimeres til mellem 8-13 millioner, heraf 3-4 millioner par. Ca. 60% af den samlede bestand af den atlantiske lunde yngler i Island.

Søpapegøjer i Island (lunder) kan ses fra begyndelsen af april og frem til september. Ønsker man at opleve dem er det bedst fra maj til midt august. Unge lunder fra Island tilbringer resten af året ved Newfoundlands kyster mens de ældre fugle overvintrer syd for Grønland hvor de forbliver til havs.
.

KOLONIERNE

Søpapegøjerne/lunderne findes i store kolonier ved kysterne, så hvis man vil opleve denne charmerende og smukke fugl, skal man være aktivt opsøgende. Heldigvis er mulighederne mange med kolonier fordelt rundt omkring hele øen – nogle dog langt mere tilgængelige end andre.

Søpapegøjer i Island - de kendte kolonier

Af mange kendte kolonier kan nævnes Vestmannaøerne og Dyrhólaey og Reynisfjara på sydkysten, Papey mod øst, Latrabjárg ved Vestfjordene og Borgarfjördur Eystri ved Østfjordene, hvor man de nævnte steder med forsigtighed kan komme helt tæt på de overraskende fortrolige fugle. Lunderne kan også opleves fra Reykjavik hvor der i sæsonen er guidede bådture til de nærliggende øer Akurey og Lundey.

Lunder kan blive gamle og lever i 20-25 år – en enkelt fugl er registreret helt op til 38 år. De er meget sociale fugle og de menes at danne par for livet. Den voksne fugl er ca. 32 cm lang og med et vingefang på 52-53 cm og vejer ca. 380 gram.
.

FORÆLDRENE DELER PLIGTEN

Søpapegøje i Island med mad til ungerneDer er ligestilling når det gælder opdræt af ungerne hvor æggene lægges fra slutningen af maj til begyndelsen af juni. Ét enkelt æg bliver lagt i en lille hule og det vejer omkring 60 gram, svarende til en hønseæg. Ungerne fodres med fisk, og lunden er kendt for at kunne holde et stort antal fisk i næbet så den ikke skal sluge fiskene inden fodring. På den måde kan de tage på længere ture så den ikke er nødsaget til at vende tilbage til ungerne hver gang den har fanget en enkelt fisk. Ungerne forlader reden ca. 45 dage efter udklækning og søger mod havet. De bliver kønsmodne i omkring en alder af 4-5 år.

Lunden er en fremragende svømmer og kan dykke til dybder på op til 60 meter. Den er ligeledes en dygtig flyver og dens 400 vingeslag pr. minut kan give hastigheder på op til 90 km/t. Lunder lever hovedsageligt af fisk (tobis, lodde og yngel af forskellige arter), blæksprutter og krebsdyr. Lundens vigtigste fjende er Svartbagen (en stor mågeart) som er i stand til at sluge en lunde i en enkelt mundfuld. Også andre havfugle er lundens naturlige fjender.
.

OBS!

Dyrhólaey er delvis lukket i redesæsonen fra 1. maj til 25. juni. Besøg i stedet det smukke Reynisfjara der ligger tæt ved (kør ned ad vej 215 – se på kort) – her kan man se søpapegøjerne hele sæsonen. Stedet er i det hele taget yderst seværdigt med sorte sandstrande, smukke basaltklipper og storslåede klippeformationer ude i havet.

Her hos ISLANDSREJSER har vi et særligt forhold til den charmerende lunde, da den har inspireret os til vores logo, som vi selv har designet.

Se vores egen lille film fra Látrabjarg ved Vestfjordene:

Søpapegøjer og lunder i Island

 

Kontakt os hvis du har spørgsmål

Mette Viberg - medejer af ISLANDSREJSER og FÆRØERNEREJSER Jannie Hedegaard - rejsekonsulent hos ISLANDSREJSER og FÆRØERNEREJSER 
Det er oftest Mette eller Jannie der tager telefonen når du ringer. På kontoret er også Lars der står for hjemmeside, årsmagasin, fotos mv.
ISLANDSREJSER er et helt igennem dansk- og danskejet rejsebureau,
med kontor lidt nord for Aarhus – drevet med stor kærlighed og kendskab til Island og Færøerne. Læs mere om os HER.

52 40 40 77 | mail@islandsrejser.dk 

 

 

Kontakt os hvis du har spørgsmål

Mette Viberg - medejer af ISLANDSREJSER og FÆRØERNEREJSER Jannie Hedegaard - rejsekonsulent hos ISLANDSREJSER og FÆRØERNEREJSER
Det er oftest Mette eller Jannie der tager telefonen når du ringer. På kontoret er også Lars der står for hjemmeside, årsmagasin, fotos mv.
ISLANDSREJSER er et helt igennem dansk- og danskejet rejsebureau,
med kontor lidt nord for Aarhus – drevet med stor kærlighed og kendskab til Island og Færøerne. Læs mere om os HER.

52 40 40 77 | mail@islandsrejser.dk