OPLEVELSERNE STARTER ALLEREDE I DANMARK! _______________________________
Kom til vores gratis rejseforedrag (med tid til spørgsmål) og oplev storslåede ISLAND, fortalt med vores egne fotos og video. Mette her hos os er fordragsholder – og hendes store viden om Island krydres på spændende visuel vis.
Vi byder på kaffe m. cookies – og en “goodiebag” vores årsmagasin + logo-halsedisse. Vi trækker lod om et >> REJSEGAVEKORT PÅ 5.000 KR. <<
Søpapegøje ved Vestfjordene - foto/grafik: Lars Viberg - ISLANDSREJSER
Vejret i Island og nordlys m.v.
Vejret i Island – hold dig opdateret med vejrudsigter og vejr- og vejforhold i Island. Her finder du også viden og nyttig information om nordlys i Island – og link til en nordlys-udsigt. Det er en god idé at være både forberedt og opdateret inden jeres rejse til Island – eller på selve rejsen.
VEJRUDSIGTER M.M.
Hvis du vil holde dig orienteret om vejret i i Island anbefaler vi at bruge ICELANDIC MET OFFICE – det islandske metrologiske institut. Her kan du holde dig orienteret om alt fra vejret og vejrudsigten til nordlysaktivitet/nordlys-varsler, seismisk aktivitet (jordskælv)og meget mere… Kig forbi Icelandic Met Office’s hjemmeside.
VEJFORHOLD I ISLAND
Udover vejret i Island er det også en god ide at holde sig orienteret om vejforholdene hvis I besøger landet i perioder med sne eller mulighed for sne – eller hvis I ønsker at køre på højlandsvejene (F-veje) i starten af åbningssæsonen for disse. Via nedenstående link til VEGAGERDIN vises aktuelle vejforhold rundt på vejene i Island. Se også de aktuelle vejforhold på Web Cams. Kig forbi hjemmesiden hos Vegagerdin.
NORDLYS I ISLAND
Nordlyset (aurora borealis) er et storslået mesterværk skabt af naturen selv. Videnskaben bag aurora er et samspil mellem solvind og Jordens magnetfelter. En kollision mellem ladede partikler fra Jordens magnetosfære og øvre atmosfære. Partiklerne stammer fra solen og kommer til vores atmosfære med sol-vinde. Kollisioner i Jordens atmosfære af de elektrisk ladede partikler optræder således som synligt lys – det vi over Island kender som nordlys. Det varierer fra røde til grønne farver, men mest almindelige er de grønne nuancer.
HVORNÅR ER DET BEDST?
Aurora borealis, det nordlige polare lys, kan opleves fra start september til midt april – i yderperioderne oftest frem mod midnat. Det kan sågar nogle gange observeres i august når natten bliver mørk nok. Vi kan ikke fremhæve en måned frem for en anden til at opleve dette smukke syn. I princippet er der nordlys i Island året rundt – der skal blot være mørkt nok til at observere det.
NORDLYSJAGT
Den første forudsætning for at se nordlyset er selvsagt, at der er udsigt til himmelen uden et generende skydække. En helt stjerneklar himmel er selvfølgelig at foretrække – men lidt spredte skyer med huller til nattehimmelen er ingen hindring for at opleve det smukke syn. De bedste odds har man på kolde eller kølige aftner/nætter, da der her oftest er færre skyer på himlen – kulden er dog ikke en faktor i sig selv. Dernæst handler det om at søge væk fra byens lys – eller kunstigt lys i det hele taget. Det kan i den grad forringe oplevelsen. Her er mulighederne heldigvis mange i Island med de store vidder.
TÅLMODIGHED…
– det kan vi ikke understrege nok. Mange har grundet manglende tålmodighed vendt ryggen til et storslået lysshow på himmelen over Island. Nogle dage giver det hele sig selv, med dansende kraftigt nordlys over lange perioder af aftenen/natten. Så er det hele jo så dejligt nemt. Men det første man nogle gange møder på en nordlysjagt, er en mørk nattehimmel med blinkende stjerner.
Her skal man netop væbne sig med tålmodighed. For ofte viser der sig i starten noget, der ligner nogle grålige slørede skyer – der senere får en antydning af grønne farver. Dette kan så udvikle sig til en tydeligere grønlig farve – for pludselig at lyse op med meget kraftige grønne baner af nordlys. Der igen kan udvikle sig til dansende nordlys i hurtige bevægelse og nogle gange i mange farver. For igen at trække sig tilbage i rolige grønne farver og forsvinde over i de skylignende slørede formationer. For senere måske igen at gentage dette betagende lysshow.
Herunder har vi en skærmoptagelse fra et webcam, der er et godt eksempel på sådan et forløb. Dette er en optagelse ved Kirkjufell på Snæfellsnes-halvøen, der strækker sig over en time. Det er her lavet som en komprimeret timelapse på 35 sekunder, så I kan se forløbet. Tag højde for at tiden er meget komprimeret på optagelsen. Perioderne med kraftigt nordlys er pænt lange i virkeligheden. Nordlysvarslet på nedenstående optagelse var i øvrigt på 3 (moderat). Læs mere om nordlysvarsel i næste afsnit.
God nordlysjagt 🙂
NORDLYSVARSEL
Som tidligere nævnt har Icelandic Met Office en NORDLYS-UDSIGT på deres hjemmeside. Selv ved varsling “low” har vi oplevet flot nordlys – så hæng jer ikke for meget i disse varsler. Det der er mere væsentligt er, om der er for meget skydække eller ej. De hvide områder angiver områderne uden skydække – de grønne områder angiver hvor der er skyer. Flyt den lille pil i bunden hen mod tidspunktet hvor mørket for årstiden er kommet. Kig forbi Icelandic Met Office’s Aurora Forecast:
NORDLYS WEBCAM
Når vi her hos ISLANDSREJSER savner synet af nordlyset, følger vi lidt med på webcam der live viser forholdene fra flere forskellige områder i Island. Se herunder et par skærmoptagelser vi har lavet, hvor der er flot gang i nordlyset. Læg mærke til at den første er med nordlys-varsel 5 (high) og det næste med nordlys-varsel 2 (low). Varslet “low” kan i høj grad også give mulighed for at se nordlys – hvilket det nederste klip klart vidner om. Vi tolker disse varsler mere som over hvor lang tid der i givet fald vil være aktivitet.
Nordlysvarsel 5 (High)
Nordlysvarsel 2 (low)
Er man nordlystosse – som vi er her hos ISLANDSREJSER – kan man, som vi har gjort, for et lille beløb abonnere på adgang til nordlys-webcams i Island (og andre nordlysdestinationer). Her er også masser af særdeles brugbar information om nordlys, inkl. varsler. Se mere hos AURORA LIVE.
Det er oftest Mette, Lotte eller Malene der tager telefonen, når du ringer. På kontoret er også Lars, der står for hjemmeside, årsmagasin, fotos mv. ISLANDSREJSER er et helt igennem dansk og danskejet rejsebureau med kontor lidt nord for Aarhus – drevet med stor kærlighed og kendskab til Island og Færøerne. Læs mere om os HER.
Det er oftest Mette, Lotte eller Malene der tager telefonen, når du ringer. På kontoret er også Lars, der står for hjemmeside, årsmagasin, fotos mv. ISLANDSREJSER er et helt igennem dansk og danskejet rejsebureau med kontor lidt nord for Aarhus – drevet med stor kærlighed og kendskab til Island og Færøerne. Læs mere om os HER.