Vælg en side

Islands vandfald

Vandfaldene i Island fascinerer - her Dynjandi :: foto: Lars Viberg - ISLANDSREJSER

Oplev Islands mange vandfald

Islands vandfald er til stor fascination for alle der besøger landet. Island har utroligt mange forskellige og smukke vandfald fordelt over hele landet. Variationen er stor, fra brede voldsomme vandfald til meget høje og slanke vandfald – og til dem der ligger midt imellem. Variationen er enorm.

Husk også de mindre kendte vandfald

De mest besøgte af Islands vandfald er dem der ligger i Den Gyldne Cirkel – Gullfoss, Skógafoss og Seljalandsfoss. Alle tre yderst seværdige – og selvfølgelig skal de besøges. Men man kan have mindst lige så store oplevelser ved at være lidt opsøgende og finde mindre kendte vandfald. Her kan man ofte have det helt for sig selv. Her hos ISLANDSREJSER har vi tit på en kør-selv ferie lavet vores egen “vandfalds-safari”,  hvor Google Maps er en stor hjælp til at finde de mindre kendte – eller helt ukendte vandfald.
Her på siden vil vi gerne hjælpe jer på vej og præsentere både de helt kendte vandfald – men også de mindre kendte – og ligeledes nogle, for de fleste, ukendte af Islands vandfald.

Der er mange vandfald her på siden allerede – men besøg til flere vandfald er plangt… så hold øje med siden.

Læs om de forskellige vandfald

Hvor ligger Islands vandfald?

Herunder er et kort over Islands vandfald der løbende bliver udbygget. Her finder I placeringerne af vandfaldene.
I præsentationen af de enkelte vandfald, via ovenstående “knapper”, finder I også et Google Maps-kort der mere detaljeret viser placeringen af det aktuelle vandfald. Her har vi ligeledes koordinaterne oplyst, så man kan via GPS kan finde den nøjagtige placering.

Kort over vandfald

Gullfoss
Reykjafoss
Glymur
Dettifoss
Dynjandi
Skógafoss
Seljalandsfoss
Svartifoss
Hraunfossar
Hengifoss
Godafoss
Haifoss
Hjalparfoss
Stjórnarfoss
Aldeyjarfoss
Djupavikurfoss
Rjukandi
Glanni
Kulufossar
Beljandi
Foss á Sidu
Bjarnarfoss
Öxaráfoss
Kirkjufellsfoss
Reykjafoss
Gufufoss
Kvernufoss
Hrafnabjargafoss

Fakta om Islands vandfald

Fra kollosale med enorme vandmængder og tårnhøje med lange slanke fald, til ganske små med bløde fredfyldte og nærmest dovne fald. Variationen er enorm når det gælder Islands vandfald. Selvom der ikke er nogen officiel optælling skønnes der at være så mange som 10.000 vandfald i Island – lige fra Dettifoss der er det kraftigste i Europa og til det lille ukendte vandfald der ofte helt uventet dukker op på en vandretur i lavamarkerne.

Ca. 200 registrerede navne

Der er aktuelt ca. 200 registrerede navne på vandfald i Island. Men dette tal vil helt sikkert stige meget hvis man går i dybden for at finde lokale navne på forskellige vandfald. Navnene vil ofte ende på “foss” der oversat fra islandsk betyder vandfald.

Vær opsøgende

Ofte ser man på afstand på sin kør-selv ferie i Island, lange smeltevands-vandfald der løber ned ad bjergsiden. Prøv at finde en parkeringsmulighed og gå helt hent til bunden af såden et vandfald. Her bliver man ofte overrasket over hvor stort dette vandfald faktisk er når man kommer tæt på. Dette har mange gange givet os selv nogle skønne og uventede vandfalds-oplevelser. Og HUSK – tag vandflasken med, for disse smeltevandsvandfald er det renest tænkelige vand. Det er køligt og det smager fantastisk!

Stammer fra gletsjerne

Stort set alle elve og vandløb stammer fra gletsjerne i Island – og dermed også Islands vandfald. De uendelige mængder vand fødes af de store mængder smeltevand der naturligt dannes af gletsjerne. Eksempelvis har Vatnajökull, den største gletsjer i Island (og Europa) en tykkelse af is på op til 1.000 meter og en gennemsnitlig tykkelse på 400 meter. Taget størrelsen af gletsjeren i betragtning (Vatnajökull er på størrelse med Sjælland), kan man begynde at forstå hvorfor og hvordan disse enorme mængder vand vedvarende kan dannes.

Kør-selv ferie og vandfalds-safari

En kør-selv ferie er den helt perfekte ferieform hvis man er draget af Islands vandfald. Her kan man, måske med denne side som guide, planlægge hvilke vandfald man gerne vil opleve på bilferien i Island. Vi har mange forskellige ruter at vælge imellem, så den perfekte ferie med masser af smukke vandfald er overskuelig at planlægge.
På vores mange (gratis) rejsefordrag kommer vi rundt i hele Island, og her vil man se billeder fra mange af de vandfald vi selv har besøgt i Island gennem årene.