Vulkan-nyt!

Vulkanen Hekla set fra "vores" lakseelv - foto: Lars Viberg - ISLANDSREJSER

Vulkaner i Island

– vi holder dig orienteret.

Vulkaner i IslandVulkaner i Island er spændende men skal også tages alvorligt. Hvis der er varslet forhøjet varsling, aktivitet eller udbrud, kan du følge med her på siden.

Island har 30 aktive vulkansystemer fordelt over landet – mest koncentreret ifm gletsjerne og linjer mod nord, fra Askja mod et område øst for Husvik samt linjer nord for Selfoss ud på Reykjanes-halvøen. Ligeledes finder I 3 vulkaner ifm Snæfellsnes-halvøen hvor kun den ene har status som aktiv (Ljosufjöll).

Læs vores artikel om vulkanerne i Island – Islands DNA, her: www.islandsrejser.dk/vulkanerne-i-island

Aktuelle varsler eller aktivitet:

Der er ingen aktuelle varsler omkring vulkanerne i Island.

Her er en time lapse fra udbrudet ved Fagradalsfjall i 2021:

Vulkanudbrud - vulkaner i Island - ISLANDSREJSER Vulkanudbrud - vulkaner i Island - ISLANDSREJSER Vulkanudbrud - vulkaner i Island - ISLANDSREJSER

Vulkanudbrud - vulkaner i Island - ISLANDSREJSER Vulkanudbrud - vulkaner i Island - ISLANDSREJSER Vulkanudbrud - vulkaner i Island - ISLANDSREJSER

Læs om varslingskategorierne længere nede på siden.

De seneste vulkanudbrud i Island…

Vulkaner i Island - de seneste udbrudDer er et vulkanudbrud i Island i gennemsnit hver 5. år
– så det siger sig selv at Island er et land i konstant geologisk udvikling.
Herunder er er de seneste vulkanudbrud i Island:

  • 2022: Fagradalsfjall på Reykjanes-halvøen.
  • 2021: Fagradalsfjall på Reykjanes-halvøen.
  • 2014: Holuhraun nord for Vatnajökull-gletsjeren. Udbruddet var i en del af Bardarbunga-systemet og varede fra august 2014 – februar 2015.
  • 2011: Grimsvötn – beliggende i Vatnajökull-gletsjeren og den mest aktive vulkan i Island.
  • 2010: Eyjafjallajökull – det nok mest omtalte vulkanudbrud i nyere tid grundet askeskyen der lukkede luftrummet over store dele af Europa i længere tid.

Udbruddet ved Holuhraun varede i et halvt år, udviklede sig til noget af en turistattraktion hvor man kunne købe flyveture ud for at se det spektakulære udbrud fra luften – et udbrud der i øvrigt dannede en lavemark på størrelse med Ærø. Se smukke optagelser fra udbruddet i videoen herunder:

Den nok mest kendte af vulkanerne i Island er Hekla (se vores eget billede i banneret) – en ikonisk strato-vulkan der ligger i det sydlige Island med en højde på 1.491 m. Hekla er en af de mest aktive vulkaner i Island og var sidst i udbrud i år 2000. Tidligere var den i en årrække i udbrud ca. hvert. 10. år – men nu overstiger pausen 20 år. Historisk set har der været større udsving i aktiviteten, så næste udbrud er uforudsigeligt.

Der vulkanudbrud i Island i gennemsnit hvert 5. år.

Varslerne fra ICELANDIC MET OFFICE:

Vulkaner i Island - varslingskategorierHerunder er de forskellige grader af varslinger fra Icelandic Met Office i Island.
Dette er deres var på vores Meterologiske Institut – men med nogle flere områder at beskæftige sig med, kan man roligt sige – bl.a. vulkaner i Island, jordskælv, nordlysudsigter m.v.

Vulkaner i Island - varslingerGRÅ: Vulkanen fremstår inaktiv (udslukt). Vulkanen monitoreres ikke fyldestgørende. Fravær af aktivitet er ubekræftet.

GRØN: Vulkanen er i en typisk ikke-udbrudstilstand.

Vulkaner i Island - varslingerGUL: Vulkanen udviser tegn på forhøjet uro over kendt baggrundsniveau.

Vulkaner i Island - varslingerORANGE: Vulkan viser øget eller eskalerende uro med øget potentielt udbrud.

Vulkaner i Island - varslingerRØD: Udbrud er overhængende eller i gang – væsentlig udslip af aske i atmosfæren sandsynlig.

Links vedr. vulkanerne og varslinger

Vulkaner i Island - interessante linksHer er links til interessante hjemmesider
– ikke mindst Icelandic Met Office.
.

Icelandic Met Office der viser ovenstående varslinger og masser af andre relaterede data.

Mila – Live from Iceland. Her er der forskellige webcams til kendte seværdigheder i Island – også til vulkaner med evt. aktivitet. Et webcam mod Hekla er som regel altid aktivt.

Vi anbefaler…

I Hvolsvöllur i det sydlige Island finder I et ret nyt og særdeles spændende vulkan-center ved navn LAVA. Vi kan meget varmt anbefale at besøge dette når I kommer til Island. Her får I en rigtig spændende og lærerig indføring i vulkaner på Island med masser af velfungerende interaktive muligheder.
Tag et nærmere kig på LAVA’s hjemmeside.

.
I Reykjavik og Vik
, den sydligste by i Island, er der et par andre meget spændende vulkan-centre. Begge steder er under navnet ICELANDIC LAVA SHOW. Det kan således besøges i både hovedstaden og på en kør-selv ferie der kommer omkring Vik.
Tag et nærmere kig på ICELANDIC LAVA SHOW’s hjemmeside.

Icelandic Lava Show i Reykjavik og Vik i Island

 

Kontakt os hvis du har spørgsmål

Mette Viberg - medejer af ISLANDSREJSER og FÆRØERNEREJSER Jannie Hedegaard - rejsekonsulent hos ISLANDSREJSER og FÆRØERNEREJSER 
Det er oftest Mette eller Jannie der tager telefonen når du ringer. På kontoret er også Lars der står for hjemmeside, årsmagasin, fotos mv.
ISLANDSREJSER er et helt igennem dansk- og danskejet rejsebureau,
med kontor lidt nord for Aarhus – drevet med stor kærlighed og kendskab til Island og Færøerne. Læs mere om os HER.

52 40 40 77 | mail@islandsrejser.dk 

 

 

Kontakt os hvis du har spørgsmål

Mette Viberg - medejer af ISLANDSREJSER og FÆRØERNEREJSER Jannie Hedegaard - rejsekonsulent hos ISLANDSREJSER og FÆRØERNEREJSER
Det er oftest Mette eller Jannie der tager telefonen når du ringer. På kontoret er også Lars der står for hjemmeside, årsmagasin, fotos mv.
ISLANDSREJSER er et helt igennem dansk- og danskejet rejsebureau,
med kontor lidt nord for Aarhus – drevet med stor kærlighed og kendskab til Island og Færøerne. Læs mere om os HER.

52 40 40 77 | mail@islandsrejser.dk