Vulkan-nyt!

Vulkanen Hekla set fra "vores" lakseelv - foto: Lars Viberg - ISLANDSREJSER

Vulkaner i Island – vi holder dig orienteret.

Vulkaner i Island er spændende men skal også tages alvorligt. Hvis der er varslet forhøjet varsling, aktivitet eller udbrud, kan du følge med her på siden.

Island har 30 aktive vulkansystemer fordelt over landet – mest koncentreret ifm gletsjerne og linjer mod nord, fra Askja mod et område øst for Husvik samt linjer nord for Selfoss ud på Reykjanes-halvøen. Ligeledes finder I 3 vulkaner ifm Snæfellsnes-halvøen hvor kun den ene har status som aktiv (Ljosufjöll).

Læs vores artikel om vulkanerne i Island – Islands DNA, her: www.islandsrejser.dk/vulkanerne-i-island/AKTUELLE VARSLER eller AKTIVITET:

.
Vulkanen Grimsvötn 
(den mest aktive vulkan i Island) er grundet forhøjet aktivitet, kategoriseret GUL – den laveste varslingskategori. 
Læs om varslingerne længere ned på siden.
Alle andre vulkaner er aktuelt kategoriseret 
GRØN: typisk ikke-udbrudstilstand, eller GRÅ: inaktiv (udslukt).

Reykjanes
Der overvåges igangværende seismisk aktivitet på Reykjanes-halvøen. Vulkansystemet Krysuvik er grundet forhøjet aktivitet, kategoriseret GUL – den laveste varslingskategori. 


De seneste vulkanudbrud i Island…

2014: Holuhraun nord for Vatnajökull-gletsjeren. Udbruddet var i en del af Bardarbunga-systemet og varede fra august 2014 – februar 2015.

2011: Grimsvötn – beliggende i Vatnajökull-gletsjeren og den mest aktive vulkan i Island.
2010: Eyjafjallajökull – det nok mest omtalte vulkanudbrud i nyere tid grundet askeskyen der lukkede luftrummet over store dele af Europa i længere tid.

Udbruddet ved Holuhraun varede i et halvt år, udviklede sig til noget af en turistattraktion hvor man kunne købe flyveture ud for at se det spektakulære udbrud fra luften – et udbrud der i øvrigt dannede en lavemark på størrelse med Ærø. Se smukke optagelser fra udbruddet i videoen herunder:

Den nok mest kende af vulkaner i Island er Hekla (se vores eget billede i banneret) – en ikonisk strato-vulkan ligger i det sydlige Island med en højde på 1.491 m. Hekla er en af de mest aktive vulkaner i Island og var sidst i udbrud i år 2000. Tidligere var den i en årrække i udbrud ca. hvert. 10. år – men nu nærmer vi os en pause på 20 år. Historisk set har der været større udsving i aktiviteten, så næste udbrud er uforudsigeligt.


Her kan I aflæse ordlyden af de kategoriserede varslerne fra ICELANDIC MET OFFICE:

GRÅ: Vulkanen fremstår inaktiv (udslukt). Vulkanen monitoreres ikke fyldestgørende. Fravær af aktivitet er ubekræftet.

GRØN: Vulkanen er i en typisk ikke-udbrudstilstand.

GUL: Vulkanen udviser tegn på forhøjet uro over kendt baggrundsniveau.

ORANGE: Vulkan viser øget eller eskalerende uro med øget potentielt udbrud.

RØD: Udbrud er overhængende eller i gang – væsentlig udslip af aske i atmosfæren sandsynlig.GODE LINKS VEDR. VULKANERNE OG VARSLINGER

Icelandic Met Office der viser ovenstående varslinger og masser af andre relaterede data.
Se mere HER.

Catalogue of Icelandic Volcanoes er en rigtig god hjemmeside der viser vulkaner i Island og beliggenhed – hertil supplerende data. Her vises også varslingstilstande og seismisk aktivitet.
Se mere HER.

Mila – Live from Iceland. Her er der forskellige webcams til kendte seværdigheder i Island – også til nogle af vulkanerne.
Se mere HER.I Hvolsvöllur i det sydlige Island finder I et ret nyt og særdeles spændende vulkan-center ved navn LAVA. Vi kan meget varmt anbefale at besøge dette når I kommer til Island. Her får I en rigtig spændende og lærerig indføring i vulkaner på Island med masser af velfungerende interaktive muligheder.
Tag et kig på LAVA’s hjemmeside – HER.

Kontakt os hvis du har spørgsmål

Mette fra ISLANDSREJSER - kontakt osJannie fra ISLANDSREJSER - kontakt os
Det er oftest Mette eller Jannie der tager telefonen når du ringer. På kontoret er også Lars og Mia.
ISLANDSREJSER er et helt igennem dansk- og danskejet rejsebureau, med kontor i Aarhus
– drevet med stor kærlighed og kendskab til Island. Læs mere om os HER.

+52 40 40 77 | mail@islandsrejser.dk