Vulkan-nyt!

Vulkanen Hekla set fra "vores" lakseelv - foto: Lars Viberg - ISLANDSREJSER

 Vulkaner i Island – vi holder dig orienteret.

Vulkaner i Island er spændende men skal også tages alvorligt. Hvis der er varslet forhøjet varsling, aktivitet eller udbrud, kan du følge med her på siden.

Island har 30 aktive vulkansystemer fordelt over landet – mest koncentreret ifm gletsjerne og linjer mod nord, fra Askja mod et område øst for Husvik samt linjer nord for Selfoss ud på Reykjanes-halvøen. Ligeledes finder I 3 vulkaner ifm Snæfellsnes-halvøen hvor kun den ene har status som aktiv (Ljosufjöll).

Læs vores artikel om vulkanerne i Island – Islands DNA, her: www.islandsrejser.dk/vulkanerne-i-islandAKTUELLE VARSLER eller AKTIVITET:

Reykjanes/Fagradalsfjall

19/3: Et udbrud er startet her ca. kl. 20:00 islandsk tid.
Vulkanen ved Fagradalsfjall (Krysuvik-systemet) er grundet denne forhøjede aktivitet, kategoriseret RØD. Læs kategorierne længere nede. Vi følger med og orienterer når vi ved mere – men umiddelbart er der tale om et mindre udbrud.
20/3: Dette er en opfølgning på på vulkanudbruddet i Island i går aftes på Reykjaneshalvøen.
Ifølge Magnús Tumi Gudmundsson, der er professor i geofysik, er der tale om et meget lille udbrud uden eksplosivitet og større lava-flow. Det er iflg. Gudmundsson vanskeligt at sige hvor længe aktiviteten vil vare ved. Det kan være ganske kort – eller længere end en måned… det vil vise sig. Der er ikke nok gasudslip til at det er til fare for mennesker i området. Af forsigtighedsgrunde anbefales det i en periode at lukke døre/vinduer i Grindavik, der ligge 20-25 km fra udbruddet. Lavaen er ikke til fare for infrastrukturen.
Vi opdaterer hvis der er en ny udvikling – hvilket vi dog ikke forventer ud fra ovenstående betragtning.
20/3: Varslingen for udbrudet på Reykjanes er nedgraderet fra rød til ORANGE. Læs kategorierne længere nede.
5/4: En ny revne i jorden har åbnet sig lige nord for Geldingadalur. Spalten er mindst 100 meter lang og spyder lava op i luften. Den nye åbning er lige så langt fra befolket område og indfrastruktur som det første og stadig aktive område.
10/4: Endnu en lava-spydene revne har åbnet sig så der nu er 4 åbninger i vulkansystemet.
22/4: Vulkanen er stadig stigende aktiv og spyr lava fra flere åbninger i området. Vulkansystemet afgiver 10 m3 (kubikmeter) lava pr. sekund (1 m3=1000 liter). Aktuelt er lavamarken nu på 14 millioner m3. Med islandsk målestok er dette stadig en ganske lille vulkanudbrud – men alligevel er der store kræfter på spil.
Lavaen er i øvrigt op til 1200 grader for den tyndest flydende og omkring 700 grader for den tykkere flydende. Så hold en passende afstand hvis I besøger området.
3/5: Der er stadig masser af aktivitet fra vulkanen og der er efterhånden dannet et større lavamark i området. Hvis man betragter det aktuelt største krater kan man se, at lavaen veksler mellem begrænset aktivitet og til voldsomme og høje “skud” af lavasøjler højt op i luften.
7/5: Den islandske version af “Google Maps”, der hedder “ja.is”, viser løbende hvordan lavamarken ved Fagradalsfjall-vulkanen udvikler sig. Følg med HER.
11/5: Det største krater ved vulkanen har efterhånden udviklet sig til en slags “gejser-vulkan”. Med minutters mellemrum kommer krateret med op til 300 meter høje “lava-skud”. Et fascinerende syn der ved selvsyn kan opleves ved at vandre ud til vulkanen – enten på egen hånd eller på en guidet tur. Det tager ca. en time at vandre ud til området via den aktuelle rute.
18/5: Der er igangsat arbejde med at aflede lava væk fra Nátthagi, hvorfra den kunne strømme mod kystvejen på sydsiden. Denne foranstaltning er for i stedet at holde lavaen inde i Meradalirs naturlige bassin. Afskærmningerne vil sandsynligvis ende i 8 meters højede.
16/6: At dømme ud fra webcam har vulkanen igen ændret karakter. Krateret står mere “statisk” og bobler med en konstant laveflow – og skuder ikke længere de, med mellemrum, høje søjler af lava vi så tidligere.
30/8: Vulkanen skifter mellem meget aktivitet fra krateret og længere perioder med meget lav aktivitet. Dog vil man ved et besøg kunne komme tæt på brændende lava – og det er i den grad et besøg værd. Vær opmærksom på, at det man ser på Webcam 1 er filmet fra toppen af Langihryggur, derfor fremgår området ofte som tåget da det typisk dannes skyer på toppen af bjerget. Men nede i dalen, ved lavaen, er der i reglen langt bedre sigtbarhed.

Se med fra Fagradalsfjall via et live-webcam, her:

Vulkanudbrud - vulkaner i Island - ISLANDSREJSER 

Vi har lavet nogle timelapse fra RUV’s webcam.
Disse er godt 1 times skærmoptagelse vist på 30 – 40 sekunder. Det giver et godt indtryk af hvor hurtigt lavamarken vokser.

Vulkanudbrud - vulkaner i Island - ISLANDSREJSER Vulkanudbrud - vulkaner i Island - ISLANDSREJSER Vulkanudbrud - vulkaner i Island - ISLANDSREJSER

Vulkanudbrud - vulkaner i Island - ISLANDSREJSER Vulkanudbrud - vulkaner i Island - ISLANDSREJSER Vulkanudbrud - vulkaner i Island - ISLANDSREJSER

.
Vulkanen Grimsvötn

Grimsvötn (den mest aktive vulkan i Island) er grundet forhøjet aktivitet, kategoriseret GUL – den laveste varslingskategori.
Læs om varslingerne længere ned på siden.


De seneste vulkanudbrud i Island…

2014: Holuhraun nord for Vatnajökull-gletsjeren. Udbruddet var i en del af Bardarbunga-systemet og varede fra august 2014 – februar 2015.

2011: Grimsvötn – beliggende i Vatnajökull-gletsjeren og den mest aktive vulkan i Island.
2010: Eyjafjallajökull – det nok mest omtalte vulkanudbrud i nyere tid grundet askeskyen der lukkede luftrummet over store dele af Europa i længere tid.

Udbruddet ved Holuhraun varede i et halvt år, udviklede sig til noget af en turistattraktion hvor man kunne købe flyveture ud for at se det spektakulære udbrud fra luften – et udbrud der i øvrigt dannede en lavemark på størrelse med Ærø. Se smukke optagelser fra udbruddet i videoen herunder:

Den nok mest kendte af vulkanerne i Island er Hekla (se vores eget billede i banneret) – en ikonisk strato-vulkan der ligger i det sydlige Island med en højde på 1.491 m. Hekla er en af de mest aktive vulkaner i Island og var sidst i udbrud i år 2000. Tidligere var den i en årrække i udbrud ca. hvert. 10. år – men nu overstiger pausen 20 år. Historisk set har der været større udsving i aktiviteten, så næste udbrud er uforudsigeligt.


Her kan I aflæse ordlyden af de kategoriserede varslerne fra ICELANDIC MET OFFICE:

GRÅ: Vulkanen fremstår inaktiv (udslukt). Vulkanen monitoreres ikke fyldestgørende. Fravær af aktivitet er ubekræftet.

GRØN: Vulkanen er i en typisk ikke-udbrudstilstand.

GUL: Vulkanen udviser tegn på forhøjet uro over kendt baggrundsniveau.

ORANGE: Vulkan viser øget eller eskalerende uro med øget potentielt udbrud.

RØD: Udbrud er overhængende eller i gang – væsentlig udslip af aske i atmosfæren sandsynlig.LINKS VEDR. VULKANERNE OG VARSLINGER

Icelandic Met Office der viser ovenstående varslinger og masser af andre relaterede data.
Se mere HER.

Catalogue of Icelandic Volcanoes er en rigtig god hjemmeside der viser vulkaner i Island og beliggenhed – hertil supplerende data. Her vises også varslingstilstande og seismisk aktivitet.
Se mere HER.

Mila – Live from Iceland. Her er der forskellige webcams til kendte seværdigheder i Island – også til nogle af vulkanerne.
Se mere HER.I Hvolsvöllur i det sydlige Island finder I et ret nyt og særdeles spændende vulkan-center ved navn LAVA. Vi kan meget varmt anbefale at besøge dette når I kommer til Island. Her får I en rigtig spændende og lærerig indføring i vulkaner på Island med masser af velfungerende interaktive muligheder.
Tag et kig på LAVA’s hjemmeside – HER.

Kontakt os hvis du har spørgsmål

Mette fra ISLANDSREJSER - kontakt osJannie fra ISLANDSREJSER - kontakt os
Det er oftest Mette eller Jannie der tager telefonen når du ringer. På kontoret er også Lars og Mia.
ISLANDSREJSER er et helt igennem dansk- og danskejet rejsebureau, med kontor lidt nord for Aarhus
– drevet med stor kærlighed og kendskab til Island. Læs mere om os HER.

+52 40 40 77 | mail@islandsrejser.dk