Vulkan-nyt!
VULKANER I ISLAND
– vi holder dig orienteret.
Vi vil ikke lægge skjul på vores fascination for Islands vulkaner her hos ISLANDSREJSER. De udgør en integreret del af Islands DNA og er en af de elementer, der tiltrækker os til landet.
Island har 30 aktive vulkansystemer fordelt over landet – mest koncentreret i forbindelse med gletsjerne og linjer mod nord, fra Askja mod et område øst for Husvik samt linjer nord for Selfoss ud på Reykjanes-halvøen. Der er også 3 vulkaner i forbindelse med Snæfellsnes-halvøen, hvor kun den ene har status som aktiv (Ljosufjöll).
Her hos ISLANDSREJSER følger vi løbende med i den vulkanske aktivitet. Vi orienterer os altid gennem pålidelige kilder i Island – og ærgrer os ofte over den unuancerede dækning, som vulkanudbruddene i Island har fra den danske presse – ikke mindst fra den sensationshungrende tabloidpresse.
Den aktuelle vulkanske aktivitet i ISLAND
Mange har et helt fejlagtigt billede af de vulkanudbrud, der aktuelt sker på Reykjanes-halvøen i Island – og turisters mulighed for at besøge landet.
Siden 2021 har der været otte vulkanudbrud på Reykjanes-halvøen:
ét i 2021, ét i 2022, to i 2023 og fire i 2024. Efter udbruddet i området i 2021 forventede man en række mindre udbrud, og disse er sket som forventet. Den mest alvorlige påvirkning af disse udbrud har været for befolkningen i den lille fiskerby, Grindavík, og indbyggernes mulighed for at opholde sig i byen. Her var der tidligere også tre huse, der blev ramt af lavaen og gik til. Ingen personer er kommet til skade som direkte følge af vulkanudbruddene.
Den driftige og dygtige lokalbefolkning i Island har opført 6-8 meter høje volde bl.a. omkring Blue Lagoon og kraftværket, og disse har fungeret som forventet. Der har været lidt logistiske udfordringer i forbindelse med et par af udbruddene, som man er dygtige til at få løst og udbedret. På INTET tidspunkt under disse udbrud har det været usikkert at rejse til Island, og flytrafikken har IKKE været påvirket. Siden 2010, med gletsjer-vulkanen Eyjafjallajökull, har flytrafikken ikke været påvirket af vulkanudbrud i Island.
Området for disse vulkanudbrud er i øvrigt på et ganske lille areal af Island. Få OVERBLIK og PERSPEKTIV længere nede på siden under “aktuelle varsler eller aktivitet”.
Så er det sikkert at rejse til Island?
JA!
Hør hvad Visit Iceland siger om udbruddene på Reykjanes-halvøen:
Aktuelle varsler eller aktivitet:
22. august 2024
Et nyt vulkanudbrud er startet i ca. samme område som sidst.
Der er ingen påvirkning af hverken flytrafik eller infrastruktur.
Det er, ligesom ved tidligere udbrud i området, sikkert at besøge Island.
6. september 2024
Vulkanudbruddet på Reykjanes-halvøen er stoppet. Forløbet er nogenlunde det samme som de tidligere udbrud i dette lille område af Island.
Overblik og perspektiv
Mange tror helt fejlagtigt at der i en periode var vulkanudbrud i en større del af Island. Det er på ingen måder korrekt. Det område der har haft en del vulkanudbrud over en periode siden 2021 er et ganske lille område af Island. Flytrafikken har på intet tidspunkt været berørt. Vi skal helt tilbage til 2010 siden et vulkanudbrud berørte flytrafikken med udbruddet fra Eyjafjällajökull.
Herunder har vil lidt perspektiv hvor du kan se hvor begrænset et område den vulkanske aktivitet er.
Se en smuk footage fra udbruddet på Reykjanes-halvøen (Keilir/Litli Hrútur) i august 2023:
Her er en time lapse fra udbrudet ved Fagradalsfjall i 2021:
Læs om varslingskategorierne længere nede på siden.
De seneste vulkanudbrud i Island…
Der er et vulkanudbrud i Island i gennemsnit hver 5. år
– så det siger sig selv at Island er et land i konstant geologisk udvikling.
Herunder er er de seneste vulkanudbrud i Island:
- 2024: 3 udbrud i et smalt og aflangt område nordøst for Grindavik på Reykjanes-halvøen.
- 2023: Keilir/Litli Hrútur på Reykjanes-halvøen.
- 2022: Fagradalsfjall på Reykjanes-halvøen.
- 2021: Fagradalsfjall på Reykjanes-halvøen.
- 2014: Holuhraun nord for Vatnajökull-gletsjeren. Udbruddet var i en del af Bardarbunga-systemet og varede fra august 2014 – februar 2015.
- 2011: Grimsvötn – beliggende i Vatnajökull-gletsjeren og den mest aktive vulkan i Island.
- 2010: Eyjafjallajökull – det nok mest omtalte vulkanudbrud i nyere tid grundet askeskyen der lukkede luftrummet over store dele af Europa i længere tid.
Udbruddet ved Holuhraun varede i et halvt år, udviklede sig til noget af en turistattraktion hvor man kunne købe flyveture ud for at se det spektakulære udbrud fra luften – et udbrud der i øvrigt dannede en lavemark på størrelse med Ærø. Se smukke optagelser fra udbruddet i videoen herunder:
Den nok mest kendte af vulkanerne i Island er Hekla (se vores eget billede i banneret) – en ikonisk strato-vulkan der ligger i det sydlige Island med en højde på 1.491 m. Hekla er en af de mest aktive vulkaner i Island og var sidst i udbrud i år 2000. Tidligere var den i en årrække i udbrud ca. hvert. 10. år – men nu overstiger pausen 20 år. Historisk set har der været større udsving i aktiviteten, så næste udbrud er uforudsigeligt.
Der vulkanudbrud i Island i gennemsnit hvert 4. – 5. år (set over en lang tidslinje).
Varslerne fra ICELANDIC MET OFFICE:
Herunder er de forskellige grader af varslinger fra Icelandic Met Office i Island.
Dette er deres var på vores Meterologiske Institut – men med nogle flere områder at beskæftige sig med, kan man roligt sige – bl.a. vulkaner i Island, jordskælv, nordlysudsigter m.v.
GRÅ: Vulkanen fremstår inaktiv (udslukt). Vulkanen monitoreres ikke fyldestgørende. Fravær af aktivitet er ubekræftet.
GRØN: Vulkanen er i en typisk ikke-udbrudstilstand.
GUL: Vulkanen udviser tegn på forhøjet uro over kendt baggrundsniveau.
ORANGE: Vulkan viser øget eller eskalerende uro med øget potentielt udbrud.
RØD: Udbrud er overhængende eller i gang – væsentlig udslip af aske i atmosfæren sandsynlig.
Links vedr. vulkanerne og varslinger
Her er links til interessante hjemmesider
– ikke mindst Icelandic Met Office.
.
Icelandic Met Office der viser ovenstående varslinger og masser af andre relaterede data.
Mila – Live from Iceland. Her er der forskellige webcams til kendte seværdigheder i Island – også til vulkaner med evt. aktivitet. Et webcam mod Hekla er som regel altid aktivt.
Vi anbefaler…
I Hvolsvöllur i det sydlige Island finder I et ret nyt og særdeles spændende vulkan-center ved navn LAVA. Vi kan meget varmt anbefale at besøge dette når I kommer til Island. Her får I en rigtig spændende og lærerig indføring i vulkaner på Island med masser af velfungerende interaktive muligheder.
Tag et nærmere kig på LAVA’s hjemmeside.
.
I Reykjavik og Vik, den sydligste by i Island, er der et par andre meget spændende vulkan-centre. Begge steder er under navnet ICELANDIC LAVA SHOW. Det kan således besøges i både hovedstaden og på en kør-selv ferie der kommer omkring Vik.
Tag et nærmere kig på ICELANDIC LAVA SHOW’s hjemmeside.
Kontakt os hvis du har spørgsmål
Det er oftest Mette eller Lotte der tager telefonen, når du ringer. På kontoret er også Lars, der står for hjemmeside, årsmagasin, fotos mv.
ISLANDSREJSER er et helt igennem dansk og danskejet rejsebureau
med kontor lidt nord for Aarhus – drevet med stor kærlighed og kendskab til Island og Færøerne. Læs mere om os HER.
52 40 40 77 | mail@islandsrejser.dk
Kontakt os hvis du har spørgsmål
Det er oftest Mette eller Lotte der tager telefonen, når du ringer. På kontoret er også Lars, der står for hjemmeside, årsmagasin, fotos mv.
ISLANDSREJSER er et helt igennem dansk og danskejet rejsebureau
med kontor lidt nord for Aarhus – drevet med stor kærlighed og kendskab til Island og Færøerne. Læs mere om os HER.
52 40 40 77 | mail@islandsrejser.dk