Vælg en side

Sjove fakta om Island

...og lidt nyttige 😉
Mange islændinge tror på trolde, elverfolk og andre væsner - foto: Lars Viberg - ISLANDSREJSER

Sjove fakta om Island

– og lidt nyttig viden

Sjove fakta om Island er et lille kapitel for sig her på vores hjemmeside. Islændingene er nogle skønne og også egenrådige mennesker, som vi her hos os holder umådeligt meget af. Vi har på vores mange rejser til landet gennem årene knyttet mange venskaber i Island og har lært islændingene at kende på godt og ondt. Med absolut overvægt på godt!

Generelt kan vi sige at en islænding ligger ikke under for noget. Det er et egenrådigt folkefærd der har været vandt til at klare sig selv, historisk set under ofte vanskelige forhold, hvor naturen og elementerne har forplantet sig dybt i deres DNA. Det første vi skulle vænne os til var, at man har god tid i Island, hvilket vi godt kunne lære af. “Vi når det nok” ligger dybt forankret i befolkningen, og det har vi lært at kalkulere med – til en vis grænse ;). Folk der forsker i adfærd mener, at det genetisk er vejret i Island, der historisk set ofte var en hindring for befolkningen. Dette har på charmerende (for det meste;) vis forankret denne tilbagelænethed i befolkningen.

Ingen opgave synes for stor for en islænding – og at “David” godt kan slå “Goliat” så vi et godt eksempel på under EM i foldbold 2016 hvor de først i kvartfinalen måtte strække våben. Vi overværede selv modtagelsen af holdet i Keflavik lufthavn og i Reykjavik. Det var stort!!

Kom gerne med dit bidrag

Hvis du selv ligger inde med noget du synes kvalificerer sig til at komme med må du hjertens gerne henvende dig til os – så vurderer vi det 🙂


Vi har herunder samlet nogle forskellige sjove fakta om Island – og også lidt nyttige 😉
.

Yulelads - der findes hele13 julemænd i Island.

THE YULE LADS

Islændingene har ikke én, men hele 13 julemænd – kaldet Yule Lads. De er efterkommere af trolde og blev oprindeligt brugt til at skræmme børn. De er dog med tiden blevet langt venligere. De islandske julemænd lever i bjergene, hvor den første kommer ned fra bjerget den 12. december – herefter følger en ny hver dag, hver med sit særkende og sin drillende mission.

Aftenen før den 12. december lægger alle, der tror på julemændene, en sko i vindueskarmen og beholder den dér i 13 dage – svarende til antallet af de islandske julemænd. Hver aften indtil jul besøger en ny Yule Lad vinduet og lægger en lille gave i skoen – med mindre man har være uartig, for så ligger der en kartoffel.

De islandske YULE LADS er ikke ikke sådan nogle hyggelige “Coca Cola julemænd” som vores julemand efterhånden har udviklet sig til. Der er anderledes bid i den rige islandske folklore – og børnene venter disse juletrolde med en spændt blanding af gys og forventning.
Rundt i gaderne i Reykjavik i julen, er der gang i den når man møder en udklædt Yule Lad – det er ofte en ret vild og befriende bizar oplevelse, tro mod historierne. Islandsk folklore i fuld flor, til glæde (og lidt gys) for store og små.

Klik på YULE LADS og hør den skønne fortælling (på engensk).
.

Sjove fakta om Island og Hákarl - en traditionel islandsk spise.

HÁKARL

Én af de nok mest uforståelige retter fra det traditionelle islandske køkken er retten Hákarl. Den består af fermenteret (“rådden” er nærliggende at bruge) Grønlandshaj fanget i Nordatlanten. Det anses for lidt af en mandomsprøve at overvinde stanken – og efterfølgende smagen. Der er tradition for at bløde op på lidelserne ved at skylle det ned med den traditionelle islandske Brennivín (snaps).
.

BRENNIVÍN

Den førnævnte snaps, ved navnet Brennívin, må anses for at være den nationale (destilerede) signatur-alkohol i Island. Dette er en meget populær spiritus, der også går under navnet “Den Sorte Død”. Nu skal der jo lidt til at ryste os danskere på det område, så en nærliggende sammenligning er vores akvavit – “farligere” er den trods alt ikke ;-). Brennivín forbindes traditionelt også med midvinter-festivalen Thorrablot.
.

THORRABLOT

Thorrablot er en årlig midvinter-festival, hvor der ofres til de gamle hedenske guder. Festen blev afskaffet da Island blev kristent, men genopstod i det 19. århundrede som en midvinter-fest. Menuen består her af usædvanlige kulinariske delikatesser, kendt som traditionel islandsk mad. Der er ikke garanti for at det kildrer danske ganer, da det bl.a. består af Hárkarl, kogte fårehoveder (Svið) og størknet blod i væddermave (blóðmör). Velbekomme 😉
.

Island er det fredeligste land i verden - rejser til Island

WORLD PEACE INDEX

Island ligger øverst på World Peace Index for mere end 10. år i træk og er det fredeligste land i verden at rejse til og i. Kriminalitet og vold er nærmest ikke eksisterende i Island og det islandske politi bærer faktisk ikke våben. Island har ikke noget militær. Det, der kommer tættest på, er et “Coast Guard” skib og et par helikoptere, der patruljerer kysten omkring landet.
.

Bardur trolde og elverfolk i Island - rejser til Island

TROLDE, ELVERFOLK OG ANDRE VÆSENER

En stor del af befolkningen i Island tror i større eller mindre grad på overnaturlige væsener som trolde, nisser og elverfolk. Man har sågar flyttet veje, da man mente de forstyrrede elverfolk. Flere steder i naturen danner klippeformationer ansigter, som mange islændinge betegner som “de gemte folk”. Ligeledes finder man disse “hidden people” dannet af “sten-ansigter” i lavagrotter rundt i Island. Prøv at gå på opdagelse når du besøger en lavagrotte i Island.
.

Island har ingen militær - rejser til Island

ISLAND HAR INGEN MILITÆR

Det, der kommer tættest på et militær, er nogle “Coast Guard” skibe og et par helikoptere der patruljerer kysten omkring landet.
Det islandske politi bærer ikke våben. Kriminaliteten i Island er meget lav og voldelig kriminalitet er praktisk taget ikke eksisterende. Man kan færdes tryger alle steder i Island.
.

VEJRET – ER DET NU SÅ KOLDT?

Mange tror, at der er hundekoldt i Island – men her er langt mildere end de fleste tror. Golfstrømmen passerer tæt forbi og giver milde vintre – og specielt omkring sydkysten, meget ofte med +grader om vinteren. I Reykjavik viser termometeret i gennemsnit 1-2°C om vinteren. Sommeren i Island er typisk omkring 12°C og kan variere fra 7°C og til tider helt op til 25°C. Den højeste temperatur målt er på 30,5°C i det østlige Island i 1939. At vejret er omskifteligt kan ingen løbe fra.
.

BØGER – MAGASINER – MUSIK

I Island udgiver hver 10. indbygger en bog eller magasin i løbet af sit liv. Det er det højeste antal i verden målt på antal indbyggere (ca. 360.000). De fleste islændinge bærer rundt på planer om en eller anden form for udgivelse i løbet af livet – og et ikke ubetydeligt antal gør
alvor af det. Islændingene er også særdeles produktive, når det gælder musik med store navne som Björk, Sigur Rós, Of Monsters and Men, The Sugarcubes, GusGus, Emilíana Torrini, Múm, Ólafur Arnalds… Musik med masser af kant.
.

ISLANDSKE HESTE

Den eneste hesteart, der findes i Island, er “Islandske heste”. Hvis en hest bringes ud af landet – fx til konkurrence, udstilling eller andet, må den aldrig komme tilbage til Island igen, da der er meget få registrerede sygdomme i landet. Rideudstyr der medbringes til Island skal i øvrigt descinficeres. Den pragtfulde islandske hest er kendt for at have 4 gangarter: skridt, trav, galop og tölt. Nogle har en 5. gangart kaldet pas. I Island er der ca. 80.000 islandske heste.
.

Skyr [udtales Skir]

Skyr er en af de mest populære fødevarer i Island. Men på trods af sin popularitet i landet, er skyr ikke specielt kendt uden for Island. Her i Danmark har vi dog i høj grad fået øjnene op for skyr, der anses af mange for at være meget ligesom yoghurt. Men det er faktisk en form for blød ost og værdsat for at have en høj mængde af protein og næsten ingen fedt. Det findes i et væld af smagsvarianter i Island.
.

Det længste ord på islandsk - sjove fakta om Island

DET LÆNGSTE ORD PÅ ISLANDSK

Vaðlaheiðarvegavinnuverkfærageymsluskúrslyklakippuhringurinn.
Udtal venligst 😉 Det betyder oversat noget i retningen af “Nøgleringen til arbejdsskuret ved vejarbejdet i Vaðlaheiði

.
….der vil komme flere indslag til.

 

Kontakt os hvis du har spørgsmål

Mette Viberg - medejer af ISLANDSREJSER og FÆRØERNEREJSER Lotte Fisker - rejsekonsulent hos ISLANDSREJSER Pia Jørgensen - medarbejder hos ISLANDSREJSER
Det er oftest Mette, Lotte eller Pia, der tager telefonen, når du ringer. På kontoret er også Lars, der står for hjemmeside, årsmagasin, fotos mv.
ISLANDSREJSER er et helt igennem dansk og danskejet rejsebureau
med kontor lidt nord for Aarhus – drevet med stor kærlighed og kendskab til Island og Færøerne. Læs mere om os HER.

52 40 40 77 | mail@islandsrejser.dk 

 

 

Kontakt os hvis du har spørgsmål

Mette Viberg - medejer af ISLANDSREJSER og FÆRØERNEREJSER Lotte Fisker - rejsekonsulent hos ISLANDSREJSER Pia Jørgensen - medarbejder hos ISLANDSREJSER
Det er oftest Mette, Lotte eller Pia, der tager telefonen, når du ringer. På kontoret er også Lars, der står for hjemmeside, årsmagasin, fotos mv.
ISLANDSREJSER er et helt igennem dansk og danskejet rejsebureau
med kontor lidt nord for Aarhus – drevet med stor kærlighed og kendskab til Island og Færøerne. Læs mere om os HER.

52 40 40 77 | mail@islandsrejser.dk