Vælg en side

De islandske heste

- en ven for livet
Fritgående islandsk hest ved Skagafjordur - foto: Lars Viberg - ISLANDSREJSER

De islandske heste i Island

– en ven for livet

De islandske heste – her er det vanskeligt at finde superlativer, der helt dækker beskrivelsen af disse pragtfulde dyr. Den islandske hest er indbegrebet af Island. Lille og sej, venlig, tillidsfuld, men også sin egen herre – på netop den måde en hest bør være. For den er også selvstændig – og du kan regne med den, for den svigter dig ikke. Store ord, måske – men spørg hvilken som helst kender af den islandske hest, og de vil være enige.

I Island er der ca. 80.000 af de islandske heste – og kun islandske heste. Andre racer er ikke tilladt. Her er man konsekvent for at beskytte denne unikke race. Sygdom hos hestene er stort set ikke-eksisterende. Og bringer du en islandsk hest ud af landet, må den aldrig komme tilbage til Island. Derfor har mange af de dygtige konkurrenceryttere i Island en hest boende i et eller flere lande – også her i Danmark.

De islandske heste menes at være bragt til Island med de skandinaviske vikinger, helt tilbage til 800-900 efter Kristi fødsel. Kort fortalt har den gener fra Shetlandsponyer og andre beslægtede racer. Men i mere end 1000 år har den islandske hest været rendyrket og beskyttet mod yderligere gen-påvirkning. En beslutning det islandske Alting tog helt tilbage i år 982, hvor de forbød import af andre hesteracer til Island.

De islandske heste er en brugsheste, hvor der gøres et stort avlsarbejde for at fremme de bedste kvaliteter. Her arbejdes med gode rideegenskaber, et godt temperament og en høj arbejdsglæde.

5 forskellige gangarter

De islandske heste er de eneste heste med hele 5 forskellige gangarter. Andre hesteracer behersker skridt, trav og galop – islænderen mestrer også gangarterne tölt og pas. Ikke mindst tölt er blevet synonym med disse prægtige dyr. En gangart som ryttere af åbenlyse årsager holder meget af. Her har man således følelsen af nærmest at “flyde” med hesten, hvor bevægelserne i sadlen for rytteren er jævne og minimale. Denne gangart er velegnet til længere rideture og i tilgift fremstår hest og rytter meget elegant, når det udføres korrekt.

Ikke alle hestene mestrer tölt

Det er ikke alle de islandske heste, der mestrer tölt eller pas lige godt, og nogle kan have en tendens til at slå over i en ikke ønsket gangart. I træningen af hestene tilstræber man dog altid, at de behersker alle 5 gangarter med lige stor sikkerhed og helt adskilt.

En sjov og fornøjelig tradition i Island omkring tölt er den såkaldte øl-tölt. En morsom lille konkurrence, hvor rytteren har et krus øl i hånden, mens man tölter på sin hest. Kort fortalt er vinderen den rytter, der har mest øl tilbage til sidst – og dermed mest øl at drikke. En underholdende måde at vise sine tölt-færdigheder på og en tradition der ligeledes er udbredt her i Danmark.

De islandske heste i Island - Mette fra ISLANDSREJSER   De islandske heste i Island - ISLANDSREJSER

Der er dog også mere alvor i konkurrencer med de islandske heste i Island. Her er der stolte traditioner, hvor der konkurreres – både omkring avlen, hvor der kan være meget store summer involveret.  Også omkring sporten med gangarterne – 4-gang, 5-gang, tölt eller pasklasser. Et stort tilløbsstykke, hvor ryttere og tilskurere kommer fra hele verden er Landsmot – et landsstævne der afholdes hvert andet år i Island. Der afholdes også nordiske-, europæiske- og verdensmesterskaber, der samler rigtig mange tilskuere.


Rideture og rideferie på de islandske heste – én af vores specialer!

De islandske heste har en stor plads her hos ISLANDSREJSER – det kan vi vist ikke løbe fra. Mette og Jannie hos os er særdeles rutinerede ryttere og har tilbragt rigtig mange timer på hesteryg i Island. Vi har gennem årene knyttet kontakter og fået nærgående kendskab (og venskaber) til nogle af de mest spændende og bedste ridesteder i Island.
Mette og Jannie har i høj grad også afprøvet dem på hesteryg. Derfor har vi i dag masser af gode og dygtige samarbejdspartnere i Island, når det gælder islandske heste og rideture i den skønne natur. Har du eller I spørgsmål om rideture i andre områder end dem vi viser på vores hjemmeside, så kontakt os. Vi har et stort netværk at trække på – og sandsynligvis har vi selv kendskab til det konkrete område.

Rideture og rideferie på  de islandske heste i Island med ISLANDSREJSER

Se her mere om vores rideture og rideferie på de islandske heste.

.
The Horses of Iceland video:
.

 

Kontakt os hvis du har spørgsmål

Mette Viberg - medejer af ISLANDSREJSER og FÆRØERNEREJSER Lotte Fisker - rejsekonsulent hos ISLANDSREJSER Pia Jørgensen - medarbejder hos ISLANDSREJSER
Det er oftest Mette, Lotte eller Pia, der tager telefonen, når du ringer. På kontoret er også Lars, der står for hjemmeside, årsmagasin, fotos mv.
ISLANDSREJSER er et helt igennem dansk og danskejet rejsebureau
med kontor lidt nord for Aarhus – drevet med stor kærlighed og kendskab til Island og Færøerne. Læs mere om os HER.

52 40 40 77 | mail@islandsrejser.dk 

 

 

Kontakt os hvis du har spørgsmål

Mette Viberg - medejer af ISLANDSREJSER og FÆRØERNEREJSER Lotte Fisker - rejsekonsulent hos ISLANDSREJSER Pia Jørgensen - medarbejder hos ISLANDSREJSER
Det er oftest Mette, Lotte eller Pia, der tager telefonen, når du ringer. På kontoret er også Lars, der står for hjemmeside, årsmagasin, fotos mv.
ISLANDSREJSER er et helt igennem dansk og danskejet rejsebureau
med kontor lidt nord for Aarhus – drevet med stor kærlighed og kendskab til Island og Færøerne. Læs mere om os HER.

52 40 40 77 | mail@islandsrejser.dk