Blue Lagoon – historien?
…………………………
Man kan faktisk sige at Blue Lagoon blev til ved et uheld. Dette skete ved kondens-udledningen fra det geotermiske kraftværk i Svartsengi. Her forventede man, at det udledte og i øvrigt på ingen måder skadelige eller forurenende vand, ville forsvinde ned i lavamarken. Men processen gjorde gradvist lavamarken vandtæt, og en lagunen fortsatte på den måde med at udvide sig. Dette var kimen til den mest besøgte turistattraktion i Island – Blue Lagoon, som vi kender den i dag.
Tilbage til starten igen…
Folk begyndte efterhånden at bade i den nye lagune der blev skabt ved kraftværket – og som en sidegevinst opdagede man hurtigt at det havde en helbredende effekt på dem, der lider af hudsygdomme, såsom psoriasis. Siden da har mennesker fra hele verden nydt det lindrende og helende mineralrige vand i Blue Lagoon – også i dag. Lokale islændinge med behov for behandlinger i Blue Lagoon, har gennem myndighederne, støtte til sådanne behandlinger.
Masser af geotermisk aktivitet
Reykjanes-halvøen har særdeles meget geotermisk aktivitet, og det var derfor naturligt, at lokalbefolkningen ville opvarme deres huse via de geotermiske kilder. Og i 1976 stod det kraftværk klar, der skulle udvinde energi fra den geotermiske undergrund – og som på den før omtalte måde var med til at grundlægge Blue Lagoon Island.
Menneskeskabt
Lagunen er således menneskeskabt – og det vand vi bader i er et biprodukt fra det geotermiske kraftværk Svartsengi, hvor det varme saltvand driver turbiner der både genererer elektricitet og levere varme til et kommunalt varmesystem. Derefter føres vandet ind i lagunen. Det mineralholdige vand der bruges i kraftværket hentes ca. 2 kilometer nede i jorden og er her 240 °C. På grund af vandets høje indhold af mineraler kan det ikke genbruges og skal derfor bortskaffes i det nærliggende lavalandskab. Den historie har ved lidt af en tilfældighed skabt det skønne geotermiske bad midt i lavamarkerne på Reykjanes-halvøen – og i 1992 blev Blue Lagoon officielt etableret.
Undersøgelserne bekræfter
Undersøgelser lavet i 1990’erne bekræftede, at lagunen havde denne gavnlig effekt på hudsygdommen psoriasis. Der blev åbnet en psoriasis-klinik i 1994 – og i 1995 begyndte Blue Lagoon at markedsføre hudprodukter indeholdende silica, alger og salt.
I konstant udvikling
Blue Lagoon er gennem årene moderniseret og udvidet flere gange og er i konstant udvikling. Og det er ikke uden grund nærmest et must for turister i Island, at besøge Blue Lagoon, der i høj grad har været med til at sætte Island på verdenskortet. National Geographic udnævnt i 2012 Blue Lagoon Island til en af verdens 25 vidundere.
Vi følger spændt med her hos ISLANDSREJSER og BLUE LAGOON GUIDE.