Vælg en side

Vulkanen Eldfell

Vestmannaøernes top - Eldfell

Eldfell-vulkanen er beliggende på øen Heimaey, der er hovedøen på Vestmannaøerne, 35-40 minutters sejlads ud for Islands sydkyst. Inden det kendte vulkanudbrud var øen mest kendt for sin idylliske fiskerby og dens rige fugleliv. Men den 23. januar 1973 ændrede alt sig, da jorden begyndte at ryste, og en sprække åbnede sig nær landsbyen.

Udbruddet ved Eldfell-vulkanen var pludseligt og voldsomt. En spruttende lavafontæne steg højt op i luften, og vulkansk aske spredte sig over øen. Indbyggerne i landsbyen blev hurtigt evakueret med færger og både til fastlandet, mens lavastrømme truede med at oversvømme samfundet. Vulkanudbruddet varede cirka fem måneder og efterlod sig et forandret landskab og mange ødelagte bygninger.
Befolkningen på Heimaey arbejdede utrætteligt dag og nat for at redde deres havn. De pumpede koldt havvand ind for at afkøle og aflede lavastrømmen, før den kunne tilstoppe havnen. Den dag i dag er det den største lavakølingsindsats, der nogensinde er foretaget – og det virkede!

Efter udbruddet stod beboerne på Heimaey over for en kæmpe genopbygningsindsats. Vulkanens udbrud havde dækket store dele af øen med lava og aske, hvilket ødelagde boliger og fiskerihavne. Det tog flere år for samfundet at komme sig og genopbygge deres hjem og infrastruktur.

Hvor mange omkom under det store udbrud i 1973…? Ingen! 

Fotos: ISLANDSREJSER ©

Eldfell, Island

Lad dig inspirere

EN VULKAN I BAGHAVEN

Det store udbrud fra Eldfell tilbage i 1973 begravede flere huse på øen Heimaey.

BESTIG ELDFELL

Man kan gå på kanten af Eldfell-vulkanen helt op til toppen.

PÅ TOPPEN

Mette her fra ISLANDSREJSER nyder udsigten fra toppen af Eldfell-vulkanen. Det er fastlandet man ser i baggrunden.

MANGE SØPAPEGØJER

Vestmannaøerne har den største koloni af søpapegøjer i verden.

Et lille vulkansk paradis - Vestmannaøerne

Vestmannaøerne er en øgruppe beliggende i Atlanterhavet, ud for Islands sydkyst. Vestmannaøerne består af omkring 15 øer, hvoraf den største og eneste beboede ø er Heimaey. 
Øgruppen er omgivet af klipper, havstakke og dybe bugter og ligger omkring 10 kilometer syd for Islands fastland. Øerne opstod for omkring 10.000 år siden som et resultat af vulkansk aktivitet, og de blev beboet af nordiske bosættere i det 9. århundrede. Så sent som i 1963 dannedes den sidste af øerne. Surtsey hedder denne lille perle – et naturreservat med masser af havfugle.

Rigt dyreliv

Vestmannaøerne er hjemsted for et rigt og varieret dyreliv. Omkring 40 forskellige fuglearter yngler på øerne, herunder lunder, skarver og havmåger. Den mest berømte fugl på øerne er den farverige atlantiske papagøje, også kendt som lunden. Disse charmerende fugle tiltrækker mange besøgende, der kommer for at se deres charmerende flyvning og deres adfærd i kolonierne. Allerede på færgen mærker man at dette farvand er fyldt med søpapegøjer – både på vandet og i luften.

Masser at byde på for turister

Vestmannaøerne byder på masser af spændende oplevelse når man besøger hovedørn Heimaey. Her er der masser at se for naturelskere og de eventyrlystne. Man kan tage bådture rundt om øerne og opleve de dramatiske klipper og havstakke samt komme tæt på de mange fuglekolonier.

Vandreture på øerne er også populære og giver mulighed for at udforske den naturskønne skønhed og vulkanske landskaber. Ikke mindst turen op til toppen af Eldfell-vulkanen er en spændende oplevelse og en fantastisk udsigtspost. Man kan også besøge Eldheimar-museet, der fortæller historien om Eldfell-udbruddet i 1973 og dets indflydelse på øen og dens indbyggere.

 

Kontakt os hvis du har spørgsmål

Mette Viberg - medejer af ISLANDSREJSER og FÆRØERNEREJSER Lotte Fisker - rejsekonsulent hos ISLANDSREJSER Pia Jørgensen - medarbejder hos ISLANDSREJSER
Det er oftest Mette, Lotte eller Pia, der tager telefonen, når du ringer. På kontoret er også Lars, der står for hjemmeside, årsmagasin, fotos mv.
ISLANDSREJSER er et helt igennem dansk og danskejet rejsebureau
med kontor lidt nord for Aarhus – drevet med stor kærlighed og kendskab til Island og Færøerne. Læs mere om os HER.

52 40 40 77 | mail@islandsrejser.dk 

 

 

Kontakt os hvis du har spørgsmål

Mette Viberg - medejer af ISLANDSREJSER og FÆRØERNEREJSER Lotte Fisker - rejsekonsulent hos ISLANDSREJSER Pia Jørgensen - medarbejder hos ISLANDSREJSER
Det er oftest Mette, Lotte eller Pia, der tager telefonen, når du ringer. På kontoret er også Lars, der står for hjemmeside, årsmagasin, fotos mv.
ISLANDSREJSER er et helt igennem dansk og danskejet rejsebureau
med kontor lidt nord for Aarhus – drevet med stor kærlighed og kendskab til Island og Færøerne. Læs mere om os HER.

52 40 40 77 | mail@islandsrejser.dk

 

Hvor finder du Eldfell

Eldfell

Vulkan på Vestmannaøerne og hovedøen Heimaey der var i udbrud i 1973.

Kilde: Google Maps

Bliv inspireret & oplev det bedste af Island

KØR-SELV FERIE I ISLAND - vi er eksperterne

Hos ISLANDSREJSER arbejder vi med et slogan som falder os helt naturligt at bruge  - “dit eventyr er vores passion” - og netop det går igen i alt, hvad du kan opleve med os som rejsearrangør. KØR-SELV FERIE / BILFERIE er vores absolutte speciale - her har vi mere end 12 års erfaring. Hvis du for alvor vil opleve Island er der ingen tvivl om at en kør-selv ferie er den absolut bedste måde at opleve Island på. Her kan man komme rundt i alle hjørner på den rute man ønsker vi skal booke for jer. Er du eller I i tvivl om ruten og mulighederne, kommer vi med vores mangeårige erfaring med råd om den helt rigtige sammensætning. Der kan også hentes masser af inspiration på vores GRATIS REJSEFOREDRAG OM ISLAND.

GRUPPEREJSER - tryghed, passion og erfaring

Du kan læse mere om vores GRUPPEREJSER, hvor det er tilladt at læne sig tilbage og nyde det smukke land i hænderne på vores dygtige guide. Vi har i mange år haft vores egen populære  og vel sammensatte grupperejse, Vidunderlige Island. Her er man i trygge hænder hos de bedste - med dansktalende guide, selvfølgelig.

Rideture og rideferie på islandske heste - aktiviteter i Island med ISLANDSREJSERAKTIVITETER OG DAGTURE - noget for alle!

Og uanset om familien eller du og din rejsemakker nyder en vandretur i bjergtagende omgivelser, vil have pulsen ned i Blue Lagoon eller sætter pris på, at der er fart over feltet på eksempelvis en snescooter - så kan vi hjælpe med at sammensætte de AKTIVITETER, der kan imødekomme jeres drømme for en rejse til Island. På kør-selv ferien kan vi booke alle jeres aktiviteter og hjælpe med den optimale sammensætning.

↓↓ HERUNDER kan du tage et kig på nogle af mulighederne for aktiviteter og dagsture der kan kombineres med jeres kør-selv ferie eller i Island - tøv ikke med at tage kontakt til os, hvis du eller I vil høre nærmere.