Vælg en side

Vulkanen katla

En af de største - Katla

Vulkanen Katla regnes ud fra en historisk tidslinje-betragtning, for en af de mest aktive og potentielt farlige vulkaner i Island – også selvom det sidste udbrud var tilbage i 1918. Helt nøjagtig d. 12. oktober det år. Der er dukumenteret 16 til 20 udbrud i perioden 930 til 1918, hvor sidste udbrud fandt sted. Perioden har varieret mellem 20 til 80 år mellem hvert udbrud – og nu er det over 100 år siden det sidste. Men dette anses stadig som værende en meget aktiv vulkan set i den tidligere nævnte historiske tidslinje-betragtning. Der kan dog have være små udbrud der ikke har været kraftige nok til at bryde iskappen i gletsjeren.

Gletsjervulkan

Katla er en såkaldt gletsjervulkan med et 10 km² stort krater. Vulkanen befinder sig dybt nede under gletsjeren Mýrdalsjökull i det sydlige Island – faktisk helt op til 700 meter under isen. Det siger sig selv at der skal enorme krafter til at bryde denne tykke iskappe. Og er udbruddet tilstrækkeligt kraftigt til at bryde isen i gletsjeren, vil der hermed dannes enorme mængder aske sammen med lavaen.

Udbruddet tilbage i år 934 var særdeles kraftigt. Målt på VEI-skalaen (Volcanic Explosive Index) der går fra 0 – 8, lå dette udbrud på mellem 5 og 6 VEI. Her spyede vulkanen hele 18 km³ (kubik-kilometer) lava op. Der har således være flere meget kraftige udbrud fra vulkanen Katla. Det sidste i 1918 var på mellem 4 og 5 VEI.

Konstant overvågning

Man har overvåget Katla tæt i mange år og i de senere år har der været en stigende seismisk aktivitet. Det kunne indikerer at et udbrud kan være under dannelse. Faktisk har man fra Islands Department of Civil Protection and Emergency Management hævet alarmniveauet flere gange de senere år grundet denne øget aktivitet i undergrunden.

Et udbrud fra vulkanen Katla kan potentielt have betydelige konsekvenser for de omkringliggende områder. Her kunne afsmeltning af områder af gletsjeren forårsage oversvømmelser og jordskred. Det kunne også have konsekvenser for flyrejsende som vi oplevede det tilbage i 2010 med Eyjafjallajökull.
På trods af de potentielle risici overvåges Islands vulkanske aktivitet nøje, og myndighederne er parate til at tage skridt til at afbøde virkningen af eventuelle potentielle udbrud.

Katla, Island

Lad dig inspirere

ET KÆMPE KRATER

Vulkanen Katla's krater her hele 10 km i diameter og selve vulkanen ligger mellem 200 og 700 meter under iskappen.

NABO TIL EYJAFJALLAJÖKULL

Gletsjerne Mýrdalsjökull, hvor vulkanen Katla befinder sig - og Eyjafjallajölull er tætte naboer.

OPLEV EN NATURLIG ISGROTTE

I forbindelse med gletsjeren Mýrdalsjökull kan man opleve en naturlig isgrotte.

Vulkanske kræfter under jordens overflade

Der findes ikke mindre end 130 vulkaner i Island, som er forbundet af omkring 30 aktive vulkansystemer, som ligger under øen. Den store forekomst af vulkaner skyldes, at Den Midtatlantiske Ryg – som danner grænsen mellem to divergerende tektoniske plader – løber tværs gennem landet.

Kombinationen af store, iskolde gletsjere og eksplosiv, brændende lava, der ligger på lur under vulkanernes overflade, er med til at forme et barskt landskab, som man ikke finder noget andet sted i verden. Islands natur består med andre ord af dramatiske kontraster, hvilket netop er det, der drager mange tusinde turister til landet hvert år.

Det er særligt landets vulkaner, der tiltrækker eventyrlystne, som håber på at få et glimt af det smukke, men dramatiske fænomen. De vulkanske kræfter er da også den skabende kraft bag nogle af landets mest populære kendetegn – såsom de varme kilder og den kraftige gejser, Strokkur.

 

Kontakt os hvis du har spørgsmål

Mette Viberg - medejer af ISLANDSREJSER og FÆRØERNEREJSER Lotte Fisker - rejsekonsulent hos ISLANDSREJSER Pia Jørgensen - medarbejder hos ISLANDSREJSER
Det er oftest Mette, Lotte eller Pia, der tager telefonen, når du ringer. På kontoret er også Lars, der står for hjemmeside, årsmagasin, fotos mv.
ISLANDSREJSER er et helt igennem dansk og danskejet rejsebureau
med kontor lidt nord for Aarhus – drevet med stor kærlighed og kendskab til Island og Færøerne. Læs mere om os HER.

52 40 40 77 | mail@islandsrejser.dk 

 

 

Kontakt os hvis du har spørgsmål

Mette Viberg - medejer af ISLANDSREJSER og FÆRØERNEREJSER Lotte Fisker - rejsekonsulent hos ISLANDSREJSER Pia Jørgensen - medarbejder hos ISLANDSREJSER
Det er oftest Mette, Lotte eller Pia, der tager telefonen, når du ringer. På kontoret er også Lars, der står for hjemmeside, årsmagasin, fotos mv.
ISLANDSREJSER er et helt igennem dansk og danskejet rejsebureau
med kontor lidt nord for Aarhus – drevet med stor kærlighed og kendskab til Island og Færøerne. Læs mere om os HER.

52 40 40 77 | mail@islandsrejser.dk

 

Hvor ligger Katla

Katla

Stor gletsjervulkan beliggende i Mýrdalsjökull hvor sidste udbrud var i 1809.

Kilde: Google Maps

Bliv inspireret & oplev det bedste af Island

KØR-SELV FERIE I ISLAND - vi er eksperterne

Hos ISLANDSREJSER arbejder vi med et slogan som falder os helt naturligt at bruge  - “dit eventyr er vores passion” - og netop det går igen i alt, hvad du kan opleve med os som rejsearrangør. KØR-SELV FERIE / BILFERIE er vores absolutte speciale - her har vi mere end 12 års erfaring. Hvis du for alvor vil opleve Island er der ingen tvivl om at en kør-selv ferie er den absolut bedste måde at opleve Island på. Her kan man komme rundt i alle hjørner på den rute man ønsker vi skal booke for jer. Er du eller I i tvivl om ruten og mulighederne, kommer vi med vores mangeårige erfaring med råd om den helt rigtige sammensætning. Der kan også hentes masser af inspiration på vores GRATIS REJSEFOREDRAG OM ISLAND.

GRUPPEREJSER - tryghed, passion og erfaring

Du kan læse mere om vores GRUPPEREJSER, hvor det er tilladt at læne sig tilbage og nyde det smukke land i hænderne på vores dygtige guide. Vi har i mange år haft vores egen populære  og vel sammensatte grupperejse, Vidunderlige Island. Her er man i trygge hænder hos de bedste - med dansktalende guide, selvfølgelig.

Rideture og rideferie på islandske heste - aktiviteter i Island med ISLANDSREJSERAKTIVITETER OG DAGTURE - noget for alle!

Og uanset om familien eller du og din rejsemakker nyder en vandretur i bjergtagende omgivelser, vil have pulsen ned i Blue Lagoon eller sætter pris på, at der er fart over feltet på eksempelvis en snescooter - så kan vi hjælpe med at sammensætte de AKTIVITETER, der kan imødekomme jeres drømme for en rejse til Island. På kør-selv ferien kan vi booke alle jeres aktiviteter og hjælpe med den optimale sammensætning.

↓↓ HERUNDER kan du tage et kig på nogle af mulighederne for aktiviteter og dagsture der kan kombineres med jeres kør-selv ferie eller i Island - tøv ikke med at tage kontakt til os, hvis du eller I vil høre nærmere.

Nyhedsbrev Island

Hold dig direkte orienteret om spændende nyt fra ISLANDSREJSER og Island.