Vælg en side

Öxarárfoss vandfaldet

Geologisk wonderland og Öxarárfoss

 Öxarárfoss vandløbet er et smukt mellemstort vandfald, der fredfyldt bruser i den store nationalpark, Thingvellir i det sydvestlige Island. Thingvellir Nationalpark er på UNESCO’s Verdensarvsliste – hvilket allerede her varsler, at der er tale om et storslået område.
Öxarárfoss er således blot en lille del af dette spændende geologiske wonderland, som man roligt kan tillade sig at kalde dette store område. Vandfaldets kilde starter højere oppe ved søen Myrkavatn, hvor den lille elv, Öxará har sin start. Herfra løber vandløbet de ca. 12 km ned mod selve vandfaldet. Herfra løber Öxará de sidste ca, 1,5 km ned til den største sø i Island, Thingvallavatn, der med sine 84 km2 fylder godt i landskabet. Søen er på sine dybeste steder op til 115 meter dyb.

Ferieparadis for de lokale – og os andre

Thingvallavatn er et skønt udflugtsted for både den islandske befolkning, der har sommerhuse fordelt omkring søen, og turister der drages af denne rene smukke sø midt i lavamarkerne. Søen er i øvrigt et lystfiskermekka med en meget stor bestand af røding (fjeldørred) og bækørreder. Her huserer de kæmpe såkaldte “Ice Age Ørreder”, hvor fisk op til 15 kg ikke er så ualmindelige. Disse eftertragtede ørreder jagtes specielt i maj/juni hvor søen stadig er ret kold. Her søger ørrederne mod et område af søen hvor der er geotermisk aktivitet i undergrunden, hvilket giver et godt fødegrundlag på denne årstid – og så kender ørrederne sine besøgstider. Det samme gør lystfiskere der er villige til at betale for dette på ingen måder billige fiskeri, på disse stræk af søen hvor ørrederne her fouragerer.
Der kan også fiskes billigt i Thingvallavatn (og mange andre søer i Island), specielt efter røding. Læs meget mere om dette under Veidikortid.

Fotos: ISLANDSREJSER ©

Öxarárfoss, Island

Lad dig inspirere

MOD THINGVALLAVATN

Öxaráfoss løber videre ad vandløbet (Öxará - hvor "á" udtales "au" og betyder å/elv/vandløb). Det hele løber ud i Islands største sø, Thingvallavatn der ligger ifm. Thingvellir Nationalpark.

HER SKILLES AMERIKA OG EUROPA

Thingvellir er en del af Den Midtatlantiske Ryg hvor de tektoniske plader mellem Amerika og Europa mødes - eller nærmere skilles. Disse fjerner sig her ca. 2 cm om året. Her kan man gå mellem de to "plader" i form af høje klippevægge.

MASSER AF STI-SYSTEMER

Ved Thingvellir er der masser af gode stier så man kan opleve dette smukke sted for mange vinkler. Man kan også dykke mellem de tektoniske plader, kendt for at være det sted man kan se længst under vand i verden!

SMUKT HELE ÅRET

Thingvellir Nationalpark kan besøges hele året. Her er virkelig smukt i vinterdragt. Öxaráfoss er kendt for at fryse meget til om vinteren, hvilket også er et spændende syn.

UNESCO VERDENSARVLISTET - Thingvellir

Thingvellir Nationalpark er på UNESCO’s Verdensarvsliste – og det er ikke uden grund at dette geologisk spændende sted havner netop der. Nationalparken blev dannet i 1930 hvor det markerede 1000 året for altinget dannelse. Dette beskyttede område er på hele 240 km2, så der er mere end rigelig plads til alle der vil opleve dette berømtes sted i Den Gyldne Cirkel i Island. Thingvellir er en del af Den Midtatlantiske Ryg. Her kan man tydeligt opleve hvordan de tektoniske plader der er mellem Amerika og Europa mødes – eller nærmere skilles. Pladerne fjerner sig her ca. 2 cm om året. Man kan således gå mellem de to “plader” i form af høje klippevægge.

Meget gammel demokrati

Helt tilbage i år 930 dannede islændingene her deres demokrati og var derved meget tidligt ude med en form for folkestyre. Her holdt man et årligt parlement – dette helt frem til 1798. Sidenhen rykkede det til Reykjavik, hvor det siden 1881 har til huse i Alþingishúsið

Thingvellir ligger små 50 km øst for Reykjavik og er et område der tiltrækker mange turister i løbet af året – og ikke uden grund. Her kan man få rigtig mange timer til at gå. Både med rundt i dette geologisk spændende område, lystfiskeri, afslapning – eller måske en snorkling- eller dykkertur mellem de tektoniske plader. Stedet kaldes Silfra, og her snorkler/dykker man (med guide) i det klarest tænkelige vand – så klart at det er det sted i verden hvor man kan se længst under vand. Steder har masser af plads og parkeringspladser (mod et mindre gebyr).

 

Kontakt os hvis du har spørgsmål

Mette Viberg - medejer af ISLANDSREJSER og FÆRØERNEREJSER Lotte Fisker - rejsekonsulent hos ISLANDSREJSER Pia Jørgensen - medarbejder hos ISLANDSREJSER
Det er oftest Mette, Lotte eller Pia, der tager telefonen, når du ringer. På kontoret er også Lars, der står for hjemmeside, årsmagasin, fotos mv.
ISLANDSREJSER er et helt igennem dansk og danskejet rejsebureau
med kontor lidt nord for Aarhus – drevet med stor kærlighed og kendskab til Island og Færøerne. Læs mere om os HER.

52 40 40 77 | mail@islandsrejser.dk 

 

 

Kontakt os hvis du har spørgsmål

Mette Viberg - medejer af ISLANDSREJSER og FÆRØERNEREJSER Lotte Fisker - rejsekonsulent hos ISLANDSREJSER Pia Jørgensen - medarbejder hos ISLANDSREJSER
Det er oftest Mette, Lotte eller Pia, der tager telefonen, når du ringer. På kontoret er også Lars, der står for hjemmeside, årsmagasin, fotos mv.
ISLANDSREJSER er et helt igennem dansk og danskejet rejsebureau
med kontor lidt nord for Aarhus – drevet med stor kærlighed og kendskab til Island og Færøerne. Læs mere om os HER.

52 40 40 77 | mail@islandsrejser.dk

 

Hvor finder du ÖXARÁRFOSS

Öxarárfoss

Et yderst seværdigt vandfald ved Thingvellir Nationalpark (på UNESCO’s verdensarvliste).

Kilde: Google Maps

Bliv inspireret & oplev det bedste af Island

KØR-SELV FERIE I ISLAND - vi er eksperterne

Hos ISLANDSREJSER arbejder vi med et slogan som falder os helt naturligt at bruge  - “dit eventyr er vores passion” - og netop det går igen i alt, hvad du kan opleve med os som rejsearrangør. KØR-SELV FERIE / BILFERIE er vores absolutte speciale - her har vi mere end 12 års erfaring. Hvis du for alvor vil opleve Island er der ingen tvivl om at en kør-selv ferie er den absolut bedste måde at opleve Island på. Her kan man komme rundt i alle hjørner på den rute man ønsker vi skal booke for jer. Er du eller I i tvivl om ruten og mulighederne, kommer vi med vores mangeårige erfaring med råd om den helt rigtige sammensætning. Der kan også hentes masser af inspiration på vores GRATIS REJSEFOREDRAG OM ISLAND.

GRUPPEREJSER - tryghed, passion og erfaring

Du kan læse mere om vores GRUPPEREJSER, hvor det er tilladt at læne sig tilbage og nyde det smukke land i hænderne på vores dygtige guide. Vi har i mange år haft vores egen populære  og vel sammensatte grupperejse, Vidunderlige Island. Her er man i trygge hænder hos de bedste - med dansktalende guide, selvfølgelig.

Rideture og rideferie på islandske heste - aktiviteter i Island med ISLANDSREJSERAKTIVITETER OG DAGTURE - noget for alle!

Og uanset om familien eller du og din rejsemakker nyder en vandretur i bjergtagende omgivelser, vil have pulsen ned i Blue Lagoon eller sætter pris på, at der er fart over feltet på eksempelvis en snescooter - så kan vi hjælpe med at sammensætte de AKTIVITETER, der kan imødekomme jeres drømme for en rejse til Island. På kør-selv ferien kan vi booke alle jeres aktiviteter og hjælpe med den optimale sammensætning.

↓↓ HERUNDER kan du tage et kig på nogle af mulighederne for aktiviteter og dagsture der kan kombineres med jeres kør-selv ferie eller i Island - tøv ikke med at tage kontakt til os, hvis du eller I vil høre nærmere.

Nyhedsbrev Island

Hold dig direkte orienteret om spændende nyt fra ISLANDSREJSER og Island.