Vælg en side

Vulkanen Hekla

EN AF Islands mest aktive vulkaner - Hekla

Vulkanen Hekla i Island har altid været forbundet med en vis mystik, ikke mindst efter et stort udbrud i 1104, der gav vulkanen navnet “Porten til Helvede“. Hekla anses for at være en af de mest aktive vulkaner i Island med mere end 20 udbrud siden 874. Fra 1980 til 2000 var den i udbrud hvert 10. år, men historisk set har aktiviteten varieret meget, så det næste udbrud er uforudsigeligt.

Hekla er en såkaldt stratovulkan og er en af de meget populære seværdigheder i Island. Set fra sydsiden har den en klassisk vulkanform (se foto i banneret), men fra vest ligner den en båd, der er vendt på hovedet. Begge syn er imponerende, og det er svært at betragte denne vulkan uden en vis ærefrygt. Hekla er et populært vandremål, og der er flere stier, der fører til vulkanens top.

Fuld kraft!

Heklas udbrud er typisk meget eksplosive og kan sprede sig over flere kilometer. Vulkanen kan producere betydelige mængder af askenedfald og forårsage mudderskred på grund af blandingen af aske og vand. Det sidste udbrud fra Hekla fandt sted i 2000, og siden da har vulkanen været stille. Den overvåges dog nøje, da den betragtes som en af de farligste vulkaner i Island på grund af dens hyppige udbrud og dens placering nær beboede områder.

Kort og eksplosivt

Det sidste udbrud i 2000 var relativt kortvarigt og varede fra 26. februar til 8. marts samme år. Da Hekla er en meget eksplosiv vulkan, var den kraftigste periode inden for den første time af udbruddet. Den første nat åbnede vulkankrateret på Hekla sig til en længde på mellem 6 og 7 km. Dampsøjlen steg til en højde af næsten 15 km, og asken blev transporteret helt til øen Grimsey på Islands nordkyst.

Hvis man oplever et udbrud fra Hekla på afstand, er det bedst at gå længere væk end man måske først vurderer som sikkert, da der er potentiale for et voldsomt udbrud.

Navnet Hekla refererer til toppen af vulkanen, som ofte er omringet af et tungt skydække, lidt som en hætte. Vulkanen er placeret i det sydlige højland i Island, ca. 110 km øst for Reykjavik, hvor den smukt tårner sig op knap 1500 meter i luften.

Hekla i inaktiv tilstand

Når Hekla ikke er i udbrud, er vulkanen ofte dækket af sne og små gletsjere. Hekla er usædvanlig på den måde, at aktivitet typisk først registreres 30-80 minutter før et udbrud. Hekla er placeret på midten af den atlantiske højderyg. Her er den, ikke mindst på grund af den korte varsel for et udbrud, yderst nøje overvåget.

Hvad er en stratovulkan?

En stratovulkan, også kendt som en keglevulkan i folkelig tale, er en type vulkan, der er opbygget af andesitiske magma, der ved udbrud flyder langsomt ned ad dens stejle sider og størkner undervejs. Vulkanbjerget består med andre ord af lag af størknet lava og aske fra tidligere udbrud.

Hekla, Island

  • Beliggenhed: Sydlige Island
  • Koordinater: 63°59′32″N 19°39′57″V
  • Samlet højde: 1491 m.
  • Relativ højde: 796 m.
  • Seneste udbrud: 26. februar 2000
  • Bjergkæde: Det islandske højland

Lad dig inspirere

HEKLA KAN SES FRA RINGVEJEN...

Hekla kan tydeligt ses fra ringvejen ved sydkysten - specielt mellem Hella og Hvolsvöllur. Regnbuen skæmmer ikke ligefrem scenariet 😉

HOLD ØJE FRA FLYVEREN

Når man ankommen med flyet til Island skal man holde godt øje med Hekla fra luften - det er et virkeligt smukt syn. Det samme gælder selvfølgelig på hjemrejsen. Et tip... vælg sæde i højre side på udrejsen og i venstre side på hjemrejsen.

KOM FORHOLDSVIS TÆT PÅ HEKLA

Hvis man vil opleve vulkanen Hekla forholdsvis tæt på kan man gøre det via vej 26. Man kan også køre ad sidevejen Landmannaleið (kræver 4WD). Herfra er der også en mindre, men ikke særligt farbar sidevej. Vil man tættere på Hekla kræver en en længere hike.

SPÆNDENDE VULKANCENTER

LAVA Centre, der ligger ved Hvolsvöllur, er i den grad et besøg værd. Bliv meget klogere på vulkanerne i Island.

Vulkanske kræfter under jordens overflade

Der findes ikke mindre end 130 vulkaner i Island, som er forbundet af omkring 30 aktive vulkansystemer, som ligger under øen. Den store forekomst af vulkaner skyldes, at Den Midtatlantiske Ryg – som danner grænsen mellem to divergerende tektoniske plader – løber tværs gennem landet.

Kombinationen af store, iskolde gletsjere og eksplosiv, brændende lava, der ligger på lur under vulkanernes overflade, er med til at forme et barskt landskab, som man ikke finder noget andet sted i verden. Islands natur består med andre ord af dramatiske kontraster, hvilket netop er det, der drager mange tusinde turister til landet hvert år.

Det er særligt landets vulkaner, der tiltrækker eventyrlystne, som håber på at få et glimt af det smukke, men dramatiske fænomen. De vulkanske kræfter er da også den skabende kraft bag nogle af landets mest populære kendetegn – såsom de varme kilder og den kraftige gejser, Strokkur.

 

Kontakt os hvis du har spørgsmål

Mette Viberg - medejer af ISLANDSREJSER og FÆRØERNEREJSER Lotte Fisker - rejsekonsulent hos ISLANDSREJSER Pia Jørgensen - medarbejder hos ISLANDSREJSER
Det er oftest Mette, Lotte eller Pia, der tager telefonen, når du ringer. På kontoret er også Lars, der står for hjemmeside, årsmagasin, fotos mv.
ISLANDSREJSER er et helt igennem dansk og danskejet rejsebureau
med kontor lidt nord for Aarhus – drevet med stor kærlighed og kendskab til Island og Færøerne. Læs mere om os HER.

52 40 40 77 | mail@islandsrejser.dk 

 

 

Kontakt os hvis du har spørgsmål

Mette Viberg - medejer af ISLANDSREJSER og FÆRØERNEREJSER Lotte Fisker - rejsekonsulent hos ISLANDSREJSER Pia Jørgensen - medarbejder hos ISLANDSREJSER
Det er oftest Mette, Lotte eller Pia, der tager telefonen, når du ringer. På kontoret er også Lars, der står for hjemmeside, årsmagasin, fotos mv.
ISLANDSREJSER er et helt igennem dansk og danskejet rejsebureau
med kontor lidt nord for Aarhus – drevet med stor kærlighed og kendskab til Island og Færøerne. Læs mere om os HER.

52 40 40 77 | mail@islandsrejser.dk

 

Hvor finder du Hekla

HEKLA
Denne stratovulkan, der har haft mere end 20 udbrud siden år 874, byder på vandring, ski og et besøgscenter.

Kilde: Google Maps

Bliv inspireret & oplev det bedste af Island

KØR-SELV FERIE I ISLAND - vi er eksperterne

Hos ISLANDSREJSER arbejder vi med et slogan som falder os helt naturligt at bruge  - “dit eventyr er vores passion” - og netop det går igen i alt, hvad du kan opleve med os som rejsearrangør. KØR-SELV FERIE / BILFERIE er vores absolutte speciale - her har vi mere end 12 års erfaring. Hvis du for alvor vil opleve Island er der ingen tvivl om at en kør-selv ferie er den absolut bedste måde at opleve Island på. Her kan man komme rundt i alle hjørner på den rute man ønsker vi skal booke for jer. Er du eller I i tvivl om ruten og mulighederne, kommer vi med vores mangeårige erfaring med råd om den helt rigtige sammensætning. Der kan også hentes masser af inspiration på vores GRATIS REJSEFOREDRAG OM ISLAND.

GRUPPEREJSER - tryghed, passion og erfaring

Du kan læse mere om vores GRUPPEREJSER, hvor det er tilladt at læne sig tilbage og nyde det smukke land i hænderne på vores dygtige guide. Vi har i mange år haft vores egen populære  og vel sammensatte grupperejse, Vidunderlige Island. Her er man i trygge hænder hos de bedste - med dansktalende guide, selvfølgelig.

Rideture og rideferie på islandske heste - aktiviteter i Island med ISLANDSREJSERAKTIVITETER OG DAGTURE - noget for alle!

Og uanset om familien eller du og din rejsemakker nyder en vandretur i bjergtagende omgivelser, vil have pulsen ned i Blue Lagoon eller sætter pris på, at der er fart over feltet på eksempelvis en snescooter - så kan vi hjælpe med at sammensætte de AKTIVITETER, der kan imødekomme jeres drømme for en rejse til Island. På kør-selv ferien kan vi booke alle jeres aktiviteter og hjælpe med den optimale sammensætning.

↓↓ HERUNDER kan du tage et kig på nogle af mulighederne for aktiviteter og dagsture der kan kombineres med jeres kør-selv ferie eller i Island - tøv ikke med at tage kontakt til os, hvis du eller I vil høre nærmere.

Nyhedsbrev Island

Hold dig direkte orienteret om spændende nyt fra ISLANDSREJSER og Island.