Vælg en side

foss á sidu vandfaldet

tag et stop ved foss á sidu

Foss á Sidu vandfaldet er ikke særlig kendt for de fleste – nok fordi det ligger lidt “diskret” langs Ringvej 1 ved sydkysten af Island. Ikke desto mindre har vi her hos ISLANDSREJSER adskillige gang holdt ind for at kigge på dette smukke scenarie med gården i forgrunden og det spektakulære høje slanke vandfald i baggrunden. Det er næsten for eventyrligt til at være sandt at man kan have så smuk en baggrund til sin beboelse – men det er ganske vist.
Hvis man på sin kør-selv ferie i Island ønske at kigge nærmere på dette “glansbillede” er det en god idé at forberede sig i forhold til den nøjagtige beliggenhed der er ca. 14 km øst for Kirkjubæjarklaustur i retning med Skaftafell Nationalpark.  Allerede på afstand kan man se den lange hvide stribe der smukt falder ned over klipperne. Herfra er det med at gøre klar til at finde en passende parkering så tæt på som muligt.

Vandløbet der i en uendelig strøm fosser ned ad lavaklipperne er navngivet af den gamle går der ligger foran. Allerede i det 9. århundrede blev gården Foss á Sidu nævnt i bosættelsesbogen – et værk der beskriver bosættelserne i Island.
Der fører en fin vandresti til Þórutjörn og derfra er udsigten fantastisk. Er man på stedet på en af de meget blæsende dage kan man opleve at selve faldet blæser opad da vandløbet (Fossá) ifm. Foss á Sidu ikke er særlig kraftigt – et meget specielt syn.
Overfor vandfaldet ligger udspringet Dverghamrar (oversættes Dværgklipper), som indeholder klassiske basaltsøjler og menes at være hjemsted for nogle af Islands “skjulte mennesker”. Hidden People (Huldufólk) er ifølge den rige islandske folklore overnaturlige væsener, der lever ude i naturen. Det lever i en parallel verden – men ser ud som og opfører sig som mennesker. De kan gøre sig synlige efter behag.

Fotos: ISLANDSREJSER © 

Foss á Sidu, Island

Lad dig inspirere

ET GLANSBILLEDE

Her ses Foss á Sidu i fuld figur. Det er et særdeles fotogent vandfald med den gamle går i forgrunden.

DVERGHAMRAR

Lige overfor Foss á Sidu vandfaldet ligger Dverghamrar. Smukke basaltklippeformationer der efter sigende er hjemsted for "gemte mennesker".

FOSSÁLAR

Der er under 2 km kørsel mød øst fra Foss á Sidu, til et andet smukt og helt anderledes vandfald - nemlig det brede og brusende Fossálar.

STJÓRNARFOSS

Stjórnarfoss ligger også ved byen Kirkjubærklaustur - kun ca. 14 km. væk fra Foss á Sidu. En lille men overset perle af et vandfald, som i høj grad er et besøg værd!

Foss á Sidu og Ringvej 1

Udover før nævnte Dverghamrar og de ovenfornævnte Fossálar et par km længere væk og Stjórnarfoss ved Kirkjubærklaustur, byder området her ved sydkysten af Island på masser af seværdigheder. Her hos ISLANDSREJSER synes vi at det store laveområde, Eldhraun, fra Laki-vulkanens udbrud tilbage i 1783, er aldeles storslået. Dette udbrud var enormt og dannede således denne enorme lavamark på mere end 500 kvm.

Gletsjere og vulkaner

I det hele taget er dette område af Island fyldt med det der er selve landets DNA – gletsjere, vulkaner og geotermisk aktivitet. Foss á Sidu ligger her mellem de store gletsjere, Eyjafjallajökull, Myrdalsjökull og mægtige Vatnajökull. Disse gletsjere er hjemsted for flere store vulkaner der er gemt under iskappen. Eyjafjallajökull kom på alles læber tilbage i 2010 da vulkanen af samme navn, med et udbrud lukkede luftrummet over Europa i en længere periode. I gletsjeren Myrdalsjökull ligger den store vulkan, Katla. Hvis (når) den kommer i udbrud, skal den igennem en iskappe på 7-800 meter! Her kan der virkelig blive tale om askesky. Vatnajökull, den største gletsjer i Europa (lidt større end Sjællend), gemmer bl.a. på vulkanerne Bardarbunga og den mest aktive vulkan i Island, Grimsvötn. Vi kommer heller ikke udenom vulkanen Hekla, som er en stratovulkan der ligger frit i området. Den kan tydeligt ses fra Ringvejen.

 

Kontakt os hvis du har spørgsmål

Mette Viberg - medejer af ISLANDSREJSER og FÆRØERNEREJSER Lotte Fisker - rejsekonsulent hos ISLANDSREJSER Pia Jørgensen - medarbejder hos ISLANDSREJSER
Det er oftest Mette, Lotte eller Pia, der tager telefonen, når du ringer. På kontoret er også Lars, der står for hjemmeside, årsmagasin, fotos mv.
ISLANDSREJSER er et helt igennem dansk og danskejet rejsebureau
med kontor lidt nord for Aarhus – drevet med stor kærlighed og kendskab til Island og Færøerne. Læs mere om os HER.

52 40 40 77 | mail@islandsrejser.dk 

 

 

Kontakt os hvis du har spørgsmål

Mette Viberg - medejer af ISLANDSREJSER og FÆRØERNEREJSER Lotte Fisker - rejsekonsulent hos ISLANDSREJSER Pia Jørgensen - medarbejder hos ISLANDSREJSER
Det er oftest Mette, Lotte eller Pia, der tager telefonen, når du ringer. På kontoret er også Lars, der står for hjemmeside, årsmagasin, fotos mv.
ISLANDSREJSER er et helt igennem dansk og danskejet rejsebureau
med kontor lidt nord for Aarhus – drevet med stor kærlighed og kendskab til Island og Færøerne. Læs mere om os HER.

52 40 40 77 | mail@islandsrejser.dk

 

Hvor finder du foss á sidu

Foss a Sidu

Når man på kør-selv ferie kører ad Ringvej 1 et stykke efter Kirkjubærklaustur møder man dette smukke høje vandfald. Et hurtigt stop værd!

Kilde: Google Maps

Bliv inspireret & oplev det bedste af Island

KØR-SELV FERIE I ISLAND - vi er eksperterne

Hos ISLANDSREJSER arbejder vi med et slogan som falder os helt naturligt at bruge  - “dit eventyr er vores passion” - og netop det går igen i alt, hvad du kan opleve med os som rejsearrangør. KØR-SELV FERIE / BILFERIE er vores absolutte speciale - her har vi mere end 12 års erfaring. Hvis du for alvor vil opleve Island er der ingen tvivl om at en kør-selv ferie er den absolut bedste måde at opleve Island på. Her kan man komme rundt i alle hjørner på den rute man ønsker vi skal booke for jer. Er du eller I i tvivl om ruten og mulighederne, kommer vi med vores mangeårige erfaring med råd om den helt rigtige sammensætning. Der kan også hentes masser af inspiration på vores GRATIS REJSEFOREDRAG OM ISLAND.

GRUPPEREJSER - tryghed, passion og erfaring

Du kan læse mere om vores GRUPPEREJSER, hvor det er tilladt at læne sig tilbage og nyde det smukke land i hænderne på vores dygtige guide. Vi har i mange år haft vores egen populære  og vel sammensatte grupperejse, Vidunderlige Island. Her er man i trygge hænder hos de bedste - med dansktalende guide, selvfølgelig.

Rideture og rideferie på islandske heste - aktiviteter i Island med ISLANDSREJSERAKTIVITETER OG DAGTURE - noget for alle!

Og uanset om familien eller du og din rejsemakker nyder en vandretur i bjergtagende omgivelser, vil have pulsen ned i Blue Lagoon eller sætter pris på, at der er fart over feltet på eksempelvis en snescooter - så kan vi hjælpe med at sammensætte de AKTIVITETER, der kan imødekomme jeres drømme for en rejse til Island. På kør-selv ferien kan vi booke alle jeres aktiviteter og hjælpe med den optimale sammensætning.

↓↓ HERUNDER kan du tage et kig på nogle af mulighederne for aktiviteter og dagsture der kan kombineres med jeres kør-selv ferie eller i Island - tøv ikke med at tage kontakt til os, hvis du eller I vil høre nærmere.

Nyhedsbrev Island

Hold dig direkte orienteret om spændende nyt fra ISLANDSREJSER og Island.