Vejret, nordlysudsigt, seismisk aktivitet m.v. i Island

Herunder er et link til en islandsk hjemmeside der detaljeret informerer om vind og vejr, nordlysudsigt (aurora forecast under “weather”), seismisk aktivitet m.v.

Jævndøgn (dag/nat lige lange): 20. marts / 23. september

Vejforhold i Island

Via nedenstående link vises aktuelle vejforhold rundt på vejene i Island. Se også de aktuelle vejforhold på Web Cams

vegagerdin-road-is

Nordlys

Nordlys (Aurora borealis) er et storslået mesterværk skabt af naturen selv. Videnskaben bag aurora er et samspil mellem solvind og Jordens magnetfelter. En kollision mellem ladede partikler fra Jordens magnetosfære og øvre atmosfære. Partiklerne stammer fra solen og kommer til vores atmosfære med solvinde. Kollisioner i Jordens atmosfære af de elektrisk ladede partikler optræder således som synligt lys – det vi over Island kender som nordlys. Det varierer fra røde til grønne farver, men mest almindelige er de grønne nuancer.

Bedste tidspunkt at opleve nordlys

Aurora borealis, det nordlige polare lys, kan opleves fra september til midt april – oftest frem mod midnat. Det kan sågar nogle gange observeres i august når natten bliver mørk nok. Vi kan ikke fremhæve en måned frem for en anden til at opleve dette smukke syn. De bedste odds har man på kolde eller kølige aftner/nætter da der her oftest er færre skyer på himlen – kulden er ikke en faktor i sig selv. Søg ud i områder så langt væk fra byens lys som muligt. Til tider er nordlyset så kraftigt at selv ikke lyset i Reykjavik kan blænde for det smukke syn.

Herunder en god film om nord- og sydlys, bl.a. med nogle smukke observationer over Island:

.
En smuk aften ved Kleifarvatn på Reykjanes-halvøen:.

Ferie, rejser, kør-selv ferie, grupperejser, aktiviteter